În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Cateheze în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
Odată cu începutul Postului Sfintelor Paşti, în parohiile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului se desfăşoară un program catehetic cu tema generică „Rolul Sfintelor Taine în viaţa creştinului“. Catehezele vor fi susţinute, aşa cum se obişnuieşte de câţiva ani, duminica seara, după slujba Vecerniei.
Tema catehezelor a fost aleasă în concordanţă cu programul catehetic din Anul omagial 2014, desemnat de Patriarhia Română ca fiind Anul Sfintei Euharistii şi al Sfintei Spovedanii. Pentru a veni în sprijinul preoţilor, Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a realizat o serie de cateheze care pot fi folosite cu titlu orientativ. Acestea au fost distribuite preoţilor prin intermediul protopopiatelor, dar sunt disponibile şi pe site-ul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Conform celor precizate de inspectorul pe probleme de catehizare parohială în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Liviu Vidican Manci, catehezele subliniază aspecte pe care creştinii le pot aplica în viaţa lor duhovnicească.
„Sigur, teologia Tainelor este consacrată, definită, iar aceste cateheze au rolul de a face mai uşor de înţeles, mai accesibilă această învăţătură. Astfel, prima cateheză îi introduce pe credincioşi în tema Tainelor. Următoarea cateheză este dedicată Sfântului Botez, poarta aceasta care se deschide tuturor celor care doresc să intre în creştinism. La Botez se dă tuturor un har curăţitor, harul regenerării, al lepădării omului vechi şi al îmbrăcării cu cel nou, prin Botez murim în mod real cu Hristos şi înviem cu El.
O a treia cateheză este dedicată tot Sfintei Taine a Botezului, dar o privire interconfesională“, a spus pr. Liviu Vidican Manci.
De asemenea, o atenţie deosebită a fost acordată şi celorlalte taine. Astfel, „Taina Mirungerii, a Sfintei Euharistii căreia i-am dedicat, de asemenea, două cateheze, iar ultima cateheză despre Taina Sfintei Spovedanii vine ca o încununare a acestui ciclu catehetic şi i se datorează pr. prof. univ. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din Bucureşti, care a şi scris-o“, a mai precizat inspectorul pe probleme de catehizare parohială, pr. Liviu Vidican Manci.
Proiectul serilor catehetice a fost iniţiat în urmă cu trei ani în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi se desfăşoară în toate posturile mari de peste an.