La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cateheze şi momente artistice la Grădiniţa nr. 6 din Iaşi
▲ Grădiniţa ieşeană desfăşoară, în parteneriat cu parohia „Sfântul Ioan cel Nou“ - Nicoriţă, diverse programe adresate copiilor ▲ De sărbători, copiii vor primi daruri, vor cânta colinde, vor recita poezii şi vor asculta poveşti despre Crăciun ▲
Colaborarea între parohia „Sfântul Ioan cel Nou“ - Nicoriţă din Iaşi cu Grădiniţa nr. 6 cu program prelungit din acelaşi oraş continuă şi în perioada sărbătorilor de iarnă din acest an. Prin efortul părinţilor, al cadrelor didactice, în special al Vioricăi Onofraş, directorul grădiniţei, şi cel al educatoarelor Teodorina Alexandru şi Angela Viţelaru, şi cu ajutorul parohului de la „Nicoriţă“, părintele Ioan Leonte, copiii vor susţine momente artistice, vor primi daruri şi vor asculta poveştile specifice acestor sărbători. O parte din proiectul parteneriatului dintre cele două instituţii s-a desfăşurat la sărbătoarea Sfântului Nicolae, când a avut loc programul „Te aşteptăm Moş Nicolae“, acţiune menită să aducă copiilor din grupa pregătitoare de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 2, din cadrul Grădiniţei nr. 6, bucuria venirii Moşului Nicolae. „Împreună cu doamnele educatoare şi cu doamna director, Viorica Onofraş, am desfăşurat acest program. Le-am povestit copiilor despre viaţa Sfântului Nicolae, le-am dăruit dulciuri şi iconiţe“, ne-a declarat pr. Ioan Leonte. Darurile au fost oferite de parohie, de părinţii copiilor şi de doamnele educatoare. Cateheze pentru copii Pentru sărbătorile care urmează, în special Naşterea Domnului, copiii de la grădiniţa amintită vor pregăti alte momente artistice, din care nu vor lipsi lecţiile de religie, colindele şi poeziile adresate lui Moş Crăciun. „Credem că educaţia religioasă în gradiniţă este una dintre motivaţiile cele mai temeinice pentru o educaţie sănătoasă a copilului de astăzi, adolescentului de mâine. În plus, educaţia religioasă la grădiniţă are un dublu aspect: copilul, prin candoare şi inocenţă, contribuie la crearea unei atmosfere creştine în familie şi motivează părinţii pentru a avea un comportament, un limbaj şi preocupări religioase“, ne-a spus doamna educatoare Teodorina Alexandru. Şi de la aceste momente nu vor lipsi nici darurile. Programul organizat de Sfântul Nicolae a avut un rol pregătitor, prin care copii au fost introduşi în atmosfera Crăciunului. „Acest Moş Nicolae pe care l-am organizat prevesteşţe pe Moş Crăciun“, adaugă doamna Alexandru. Colaborare fructuoasă Parteneriatul cu parohia „Sfântul Ioan cel Nou“ - Nicoriţă a avut de-a lungul timpului şi alte proiecte asemănătoare, prin care copiii de la grădiniţa ieşeană au fost protagoniştii unor momente artistice şi destinatarii unor cateheze. „Am început colaborarea cu Grădiniţa nr. 6 încă din primăvara acestui an. De ziua copilului, am avut o acţiune prin care am organizat diverse momente artistice şi am vorbit copiilor despre Dumnezeu“, ne-a mai spus pr. Ioan Leonte. Lecţiile de religie la grădiniţă sunt esenţiale pentru educaţia copiilor, iar parteneriatul dintre parohia şi grădiniţa amintită este exemplul cel mai bun. „Stă în puterea noastră, a educatorilor de grădiniţă şi a Bisericii , să punem piatra de temelie în formarea personalităţii acestor copii“, a spus doamna Teodorina Alexandru.