De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cateheze şi slujiri arhiereşti în Postul Sfintei Mării
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent joi, 1 august, în Parohia Mireş, din Protopopiatul Năsăud, unde a săvârşit Paraclisul Maicii Domnului în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a fost întâmpinat de pr. Ioan Dâmbu, protopopul Năsăudului şi de Mircea Băţan, parohul din Mireş, împreună cu ceilalţi slujitori, precum şi de credincioşii din parohie, bucuroşi de vizita ierarhului, şi dornici de a participa la un astfel de eveniment, mai ales că de foarte mulţi ani, în această parohie nu a mai slujit vreun ierarh. Soborul preoţilor slujitori, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Mitropilit Andrei, au săvârşit slujba Paraclisului Maicii Domnului. Cu această ocazie, ierarhul a oficiat slujba de sfinţire a două troiţe, aflate în faţa bisericii parohiale.
Prezenţa ierarhului în Parohia Mireş a fost prilejuită, în mod special, de perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, o perioadă trăită cu evlavie de credincioşi, care asistă la slujba Paraclisului Maicii Domnului.
Biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Mireş a fost ridicată între anii 1936-1939, din zid de piatră şi cărămidă, în formă de cruce pe locul bisericii vechi din lemn ce data din anul 1787. După lucrările de renovare executate în decursul anilor, la data de 11 octombrie 1981, biserica a fost sfinţită.
Cateheze în Postul Adormirii Maicii Domnului
Întrucât perioada Postului Adormirii Maicii Domnului este întâmpinată de preoţi şi credincioşi cu o mare evlavie şi pentru a-i aduce Maicii Domnului cinstirea cuvenită, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a hotărât ca în cele două săptămâni de post, preoţii să săvârşească zilnic slujba Paraclisului, la finalul căreia să ţină, în faţa credincioşilor, o cateheză despre Simbolul de credinţă.
Ora la care se ţine slujba Paraclisului Maicii Domnului este 18:00, respectiv 19:00, pentru parohiile din oraşe, iar 19:00 sau 20:00 pentru parohiile de la sate. Pentru a veni în întâmpinarea preoţilor şi a credincioşilor, Biroul de catehizare parohială al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, prin părintele inspector Liviu Vidican Manci, a întocmit un număr de 13 cateheze pe tema Simbolului de credinţă, care au fost puse la îndemâna preoţilor din cele nouă protopopiate ale eparhiei. Opţiunea pentru tema aleasă se datorează şi faptului că în anul 2013 este omagiat Sfântul Împărat Constantin, cel care a convocat şi susţinut reunirea Sinodului de la Niceea, în cadrul căruia a fost formulată prima parte a Crezului.
Cele 13 cateheze tratează fiecare articol în parte, fiecare paragraf al Simbolului, încercând să aducă înaintea credincioşilor învăţăturile de credinţă ortodoxă, învăţături care arată şi întăresc totodată identitatea ortodoxă, potrivit părintelui Liviu Vidican Manci. Postul Sfintei Mării, cum mai este cunoscut în popor, a început pe 31 iulie şi va dura până pe 15 august, când Biserica Ortodoxă Română va prăznui Adormirea Maicii Domnului.