De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Cei ce nu lucrează având conştiinţa responsabilităţii nu vor intra în împărăţia lui Dumnezeu”
▲ Ieri, în Duminica a XIII-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala patriarhală din Bucureşti, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi ▲ Părintele Ştefan Ababei a fost hirotonit preot ▲
După citirea Sfintei Evanghelii, ieri, la Catedrala patriarhală, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei în care se istoriseşte Pilda lucrătorilor celor răi. Preafericirea Sa a precizat că Evanghelia ce s-a citit ieri este plină de înţelesuri duhovniceşti, care se referă atât la istoria mântuirii neamului omenesc, cât şi la viaţa Bisericii. PF Patriarh Daniel a arătat, de asemenea, că parabola pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-o descoperă în lectura acestei Evanghelii se referă la Legea Veche.
„Evanghelia ne arată cât de mult respectă Dumnezeu libertatea noastră de acţiune”
Părintele Patriarh a explicat că plecarea departe a stăpânului viei, din această parabolă, are înţelesul duhovnicesc de libertate multă dăruită lucrătorilor. „Prin aceasta, Evanghelia ne arată cât de mult respectă Dumnezeu libertatea noastră de acţiune. El ne dăruieşte libertate, ca noi, în mod liber, să împlinim voia Lui sau să ignorăm voia Lui, să alegem în a fi credincioşi sau în a fi necredincioşi, să alegem între a fi lucrători cinstiţi şi buni sau lucrători vicleni şi răi. Această libertate pe care stăpânul viei o acordă lucrătorilor nu este o indiferenţă din partea stăpânului viei. Plecarea lui departe nu înseamnă nepăsare în privinţa modului cum este lucrată via şi a timpului când ea trebuie să aducă roadă”, a spus Patriarhul.
Dumnezeu cheamă oamenii să devină slujitori ai planului Său de mântuire
Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că această pildă are şi un conţinut profetic, iar prin înţelesul teologic al pildei înţelegem că „lumea păcatului, chiar dacă este chemată la o lucrare sfântă, are mari dificultăţi de a împlini voia lui Dumnezeu în viaţa ei. Comportamentul slujitorilor răi este comportamentul oamenilor păcătoşi, care după ce sunt chemaţi în casa Domnului sau în lucrarea Domnului Dumnezeu uită repede de stăpân şi se fac stăpâni ei înşişi şi consideră via ca o proprietate a lor, nu ca pe o lucrare la care au fost chemaţi de altcineva. Via aceasta, lucrarea sfântă de mântuire, are ca scop intrarea în împărăţia lui Dumnezeu. Lucrarea pe pământ a Domnului este lucrare de pregătire a oamenilor pentru mântuire, pentru a dobândi viaţa veşnică din împărăţia lui Dumnezeu. Când lucrarea aceasta nu este bine făcută, cei ce nu lucrează bine, cu conştiinţa responsabilităţii, nu vor intra în împărăţia lui Dumnezeu, dar nici nu vor putea zădărnici planul stăpânului, căci Dumnezeu are un plan de mântuire a lumii şi cheamă oameni să devină slujitori ai acestui plan, lucrători în via Domnului. Dacă ei nu sunt credincioşi, nu sunt harnici, drepţi, corecţi, Dumnezeu cheamă pe alţii în locul lor, căci planul Lui trebuie să se împlinească”, a explicat Patriarhul României. Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat de asemenea că Evanghelia ne arată că este un privilegiu să fii ales, să fii chemat, dar dacă nu răspunzi chemării, alegerii, preferinţei lui Dumnezeu pentru tine, Dumnezeu cheamă pe alţii mai vrednici, cheamă lucrători cinstiţi, lucrători buni.
În cadrul Sfintei Liturghii părintele arhidiacon Ştefan Cătălin Ababei, consilier patriarhal la Sectorul Stavropighii şi centre sociale al Patriarhiei Române, a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Domniţa Bălaşa”, din Capitală - paraclis patriarhal.