De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Cei trei luminători mai mari” au fost cinstiți la hramul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași
Ctitoria domnitorului Vasile Lupu - bijuteria bizantină a Iașiului, închinată Sfinților Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, și-a sărbătorit în aceste zile hramul. Sărbătoarea celor trei mari dascăli ai Bisericii a început duminică seară cu slujba Privegherii, iar luni dimineață, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Sărbătoarea Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” a început duminică seara cu slujba Privegherii, fiind oficiată de către pr. prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântarea sa rostită la final, părintele decan a afirmat că, prin participarea la slujba de priveghere, credincioșii își fortifică dragostea și dorința de a lupta împotriva răului din noi și din jur.
Luni dimineață, ieșenii care au luat parte la Sfânta Liturghie s-au bucurat de prezența și slujirea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care a subliniat în predica sa faptul că viața noastră trebuie să fie precum slujirea celor trei Sfinți Ierarhi: „Învățătura Sfinților Trei Ierarhi, de la un capăt până la celălalt, este răzbătută de această întreită dogmă a Bisericii, și anume «Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi», El Și-a dat sângele pentru poporul Său, pentru ca să mărturisească marele adevăr că nu avem aici patrie, pe pământ, ci patria adevărată este în Împărăția cerurilor. În această sfântă și mare zi să luăm aminte la viața noastră și să înțelegem că ea este așezată ca o masă statornică pe trei stâlpi, și anume credința cea adevărată, în Hristos Domnul, învățătura cea sfântă din Scriptură și facerea de bine îndreptată către cel care se află în suferință”. La sfârșit, după cuvântul de recunoștință rostit de părintele stareț Elisei Nedescu, credincioșii au fost binecuvântați de Părintele Mitropolit.
Biserica închinată Sfinților Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan a fost ridicată de către domnitorul Vasile Lupu între anii 1637 şi 1639, ca necropolă domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină. În anul 1641, la 13 iunie, mănăstirea devine prima casă din Moldova a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. În anul următor, 1642, Mitropolitul Petru Movilă scrie și prezintă Sinodului de la Iași celebra Mărturisire ortodoxă de credință. Așezământul monahal se află în centrul municipiului Iași, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.