De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Centenarul naşterii părintelui profesor Liviu Stan
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului şi Administraţia Fondului Cultural Naţional au organizat ieri, 26 noiembrie, conferinţa "Biserica şi Dreptul - pr. prof. Liviu Stan, 100 de ani de la naştere", un amplu eveniment în care s-au evocat personalitatea şi activitatea părintelui prof. Liviu Stan, unul dintre cei mai mari canonişti ai Bisericii Ortodoxe Române.
Manifestarea a debutat cu o slujbă de Parastas oficiată în capela Facultăţii de Teologie din Sibiu de un sobor de preoţi condus de pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a familiei părintelui Liviu Stan, a invitaţilor, profesorilor şi studenţilor de la facultatea sibiană. Sesiunea de comunicări a avut loc în Aula "Mitropolit Ioan Meţianu", sub preşedinţia IPS Mitropolit Laurenţiu, alături de care s-au aflat Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, conf. dr. Irimie Marga şi copiii părintelui Liviu Stan, Corneliu Stan şi Ileana Fendt Stan.
„Ctitor al vieţii mele academice”
Cuvântul inaugural a aparţinut IPS Laurenţiu, care a adus mărturii despre vremea în care l-a cunoscut pe marele profesor de teologie şi despre ajutorul primit la studiile doctorale de la Facultatea de Teologie din Bucureşti. "L-am pomenit pe părintele Liviu Stan, de când am devenit preot şi-l voi pomeni până când voi închide ochii, pentru că a fost ctitor al vieţii mele academice. Am avut ocazia să-l vizitez în momente deosebite pentru starea sa fizică, pentru că era bolnav. Am fost primit în casă de doamna preoteasă şi i-am mulţumit pentru ajutorul primit în studiile doctorale", a spus IPS Laurenţiu.
O emoţionantă evocare a venit din partea fiicei părintelui Liviu Stan, Ileana Fendt Stan, care a adus mărturii inedite din viaţa marelui profesor. "Tatăl meu a fost un foarte bun cunoscător al artelor. Avea cărţi cu arhitectura Greciei şi Romei antice şi a Renaşterii italiene, cu picturile şi sculpturile ei extraordinare. M-a înţeles şi sprijinit, ca de altfel şi mama, în pasiunea mea pentru dans, pentru baletul clasic, pe care l-am practicat ca profesiune", a spus Ileana Fendt Stan.
Operă bogată
Corneliu Stan, fiul părintelui Liviu Stan, a amintit în evocarea sa preocuparea pe care tatăl său a avut-o pentru studiul teologiei catolice. "Tatăl meu a avut privilegiul să aibă acces la întreaga bibliotecă a Vaticanului, ceea ce nici unii teologi catolici nu au reuşit", a subliniat Corneliu Stan.
Părintele acad. prof. dr. Mircea Păcurariu a prezentat cele mai importante realizări academice ale părintelui Liviu Stan şi a amintit erudiţia marelui profesor de Drept canonic, apreciindu-l ca unul dintre cei mai mari poligloţi ai vremii sale. Evocări au fost aduse şi de pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, arhid. prof. dr. Ioan Ică jr şi pr. prof. dr. Dorin Oancea.
Comunicări ştiinţifice
Ultima parte a conferinţei a fost dedicată comunicărilor ştiinţifice. Primul referat, intitulat, "Mirenii în Biserică" - impresiile unui teolog protestant, a aparţinut prof. univ. dr. Hermann Pitters. Au urmat referatele pr. prof. univ. dr. Alexandru I. Stan şi ale pr. prof. univ. dr. Dumitru Găină, ucenici ai părintelui Liviu Stan, lucrări intitulate "Fiinţa Dreptului bisericesc după pr. prof. Liviu Stan", respectiv "Diaspora ortodoxă din Australia". Ultimul referat prezentat a fost "Principiul sinodalităţii după pr. prof. Liviu Stan" al dr. George Grigoriţă. Lucrările prezentate, cât şi celelalte referate care nu au mai fost citite, vor fi publicate în următorul număr al Revistei Teologice a Facultăţii de Teologie din Sibiu. De asemenea, opera integrală a părintelui Liviu Stan este în curs de republicare. Un prim volum, intitulat "Teologia Dreptului", din lucrarea mai amplă "Biserica şi Dreptul", apărut la Editura Andreiană a Arhiepiscopiei Sibiului, a fost lansat în cadrul manifestării.
Conferinţa s-a încheiat cu mărturisirile aduse de pr. prof. dr. Vasile Mihoc.