În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Centenarul „Oastei Domnului” sărbătorit la Timișoara
Anul acesta, Asociația Creștin-Ortodoxă „Oastea Domnului” își sărbătorește centenarul. Înființată de către preotul Iosif Trifa, în anul 1923, cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului, această asociație a fost interzisă de regimul comunist ateu în anul 1948.
Pentru a marca acest moment important din viața asociației, membrii ei s-au adunat în mai multe orașe mari ale țării și au înălțat rugăciuni și cântări de laudă lui Dumnezeu.
La Timișoara, asociația locală a organizat mai multe manifestări cultural-duhovnicești, atât la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Iosefin, cât și în alte lăcașuri de cult ale orașului.
La această sărbătoare a ostașilor timișoreni, organizată sâmbătă, 4 noiembrie, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, însoțit de preotul Ionel Popescu, vicar eparhial, de preoții Parohiei Iosefin și de părinții invitați de Asociația „Oastea Domnului”. Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe ostași pentru cei o sută de ani de misiune sub aripa Bisericii și i-a îndemnat să continue această slujire a lui Hristos, pentru că „Oastea Domnului” este „fiica Bisericii”. „Binecuvântat să fie Dumnezeu, că ați trecut o punte de 100 de ani, și chiar dacă aceasta și-a avut fragilitatea ei în anumite momente, Hristos Domnul v-a purtat de grijă în tot acest timp, pentru a fi alături de voi prin Iordanul suferinței”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.
Programul adunării a cuprins cuvinte de folos, rugăciuni, poezii și cântări creștine intonate de mulțimea fraților și surorilor, mulți dintre aceștia venind din alte eparhii ale Patriarhiei Române. Această adunare s-a remarcat, îndeosebi, prin participarea unui număr mare de credincioși tineri. Un rol important în întărirea acestei mișcări de reînnoire duhovnicească din Banat l-a avut vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu care, atât înainte, cât și după 1989, a sprijinit activitatea și misiunea asociației în cadrul Bisericii. De asemenea, la îndemnul său a fost adăugat suplimentul „Stânca Vieții” la revista eparhială „Învierea”. În acest sens a fost vizualizat un interviu realizat cu Mitropolitul Nicolae despre istoria mișcării „Oastei Domnului”, precum și despre jertfa credincioșilor care L-au mărturisit pe Hristos în timpul prigoanei comuniste.