Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Centre de colectare în Capitală
Credincioşii din întreaga ţară sunt în această perioadă alături de familiile sinistrate, rămase fără domicilii în urma revărsării apelor. În Capitală, în toate parohiile s-au strâns ajutoare care sunt trimise periodic în zonele afectate.
La nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor a fost trimis un apel de solidaritate cu victimele sinistraţilor, prin care toate parohiile au fost îndemnate să organizeze centre de colectare.
"Noi am făcut o adresă pentru a se organiza centre de colectare. Aici se adună în general bani, alimente neperisabile, produse igienico-sanitare sau materiale de construcţii. Nu acceptăm produse de îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse textile în general, deoarece, din experienţa anilor trecuţi, am văzut că mulţi au adus lucruri rele, pe care sinistraţii nu le-au putut folosi. Nu trebuie să ducem lucruri de care nu avem nevoie, ci lucruri de care sinistraţii au într-adevăr nevoie", a declarat Eugen Bucur, inspector în cadrul Sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Protopopiatele, la rândul lor, au transmis mesajul către parohii, iar o parte din acestea au colectat deja produse şi le-au şi trimis către parohiile din Moldova sau din celelalte zone inundate ale ţării.
"În Protopopiatul I Capitală sunt centre de colectare la majoritatea parohiilor, însă accent s-a pus mai mult pe bani. Chiar acum am primit noi sume de bani adunate de preoţii din parohiile noastre, urmând să fie trimise către persoanele sinistrate", a declarat Gianina Constantinescu, referent în cadrul Protopopiatului I Capitală.
Astăzi, Parohia "Înălţarea Domnului" din cartierul Drumul Taberei, unde paroh este părintele Mişu Constantin, trimite un transport persoanelor sinistrate din judeţul Bacău, iar în zilele următoare va porni un transport de la Parohia Parc Ghencea I, unde paroh este părintele Ştefan Stanciu.
În Protoieria II Capitală există centre de colectare la toate bisericile mai mari, iar cele care nu au posibilitatea de a depozita ajutoarele primite organizează colecte în bani. "Recomandarea noastră către parohii a fost ca să se contribuie cât mai mult cu ajutoare financiare care să fie trimise periodic şi ritmic către Centrul Eparhial, ca în felul acesta centrul să aibă şi evidenţa, dar şi cunoaşterea posibilităţilor concrete de a-i întrebuinţa", ne-a declarat părintele secretar Nicolae Vladu.
În Protoieria III se pot aduce ajutoare pentru sinistraţi la sediul protoieriei, din Str. Doamnei nr. 20, sector 3. Parohiile din Protoieria III care au organizat deja colecte şi care primesc ajutoare în continuare sunt: Parohia "Sfântul Antonie cel Mare" din sectorul III, Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Titan, Parohia "Acoperământul Maicii Domnului" - Titan, Parohia Dobroteasa, Parohia "Sfântul Mercurie" - Potcoava, Parohia Şerban Vodă, Parohia Cărămidarii de Jos, Parohia "Sfântul Nicolae" - Vlădica, Parohia "Sfântul Antonie" - Curtea Veche, Parohia "Sfântul Haralambie", Parohia "Sfânta Ecaterina" - Pieptănari, Parohia Eroii Revoluţiei, Parohia "Buna Vestire" Bellu, Parohia "Sfinţii Arhangheli" - Huedin, Parohia Apărătorii Patriei I, Parohia Apărătorii Patriei II, Parohia Apostol, Parohia Ciauş Radu, Parohia Delea Veche, Parohia Mihai Bravu, Parohia Târca Vitan. "Am sunat personal pe toţi preoţii din Protoieria III şi i-am îndemnat să strângă tot ce aduc oamenii. De asemenea, am vorbit cu o firmă de transporturi, iar sâmbătă, 31 iulie, vom merge în zona Galaţiului şi vom dărui sinistraţilor haine, alimente şi bunuri casnice", ne-a declarat părintele protopop Dinu Pompiliu.