De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Centre misionare şi sociale pentru copii, tineri şi vârstnici
Centrul Misionar pentru Tineret „Preot Profesor Ioan Bunea“ de la Sângeorz-Băi va fi inaugurat în această vară şi va găzdui tabere pentru tineri. Pe lângă tabere, în centru se vor derula şi activităţi filantropice, în care mai mulţi copii vor primi gratuit o masă caldă pe zi. De asemenea, cel mai mare şi mai modern complex social pentru bătrâni şi copii din Transilvania se va deschide luna viitoare în judeţul Sălaj.
Coodonatorul centrului de la Sângeorz Băi, părintele Tudor Mudure, a anunţat că lucrările sunt aproape gata, iar din iunie, aici, vor începe taberele pentru tineri: „Stadiul lucrărilor este la nivel de finisaje interioare. Următoarea etapă constă în dotarea centrului cu mobilier şi aparatură electrocasnică, respectiv amenajarea curţii şi a terenului de sport. Intenţia noastră este de a inaugura centrul de tineret din Sângeorz-Băi la jumătatea lunii iunie, astfel încât momentul inaugurării să coincidă cu deschiderea sezonului estival de tabere. Au fost programate deja 12 tabere la nivel de Arhiepiscopie, atât pentru cei din judeţul Cluj cât şi pentru tinerii din judeţul Bistriţa Năsăud“.
Pe lângă tabere, în centru se vor derula şi activităţi filantropice, în care mai mulţi copii vor primi gratuit o masă caldă pe zi.
Lucrările la Centrul Misionar pentru Tineret „Preot Profesor Ioan Bunea“ de la Sângeorz-Băi au început în noiembrie, anul 2012. O parte din bani au fost alocaţi de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Centrul va avea peste 60 de locuri de cazare, bibliotecă şi sală multifuncţională cu toate dotările necesare bunei desfăşurări a activităţilor pentru tineret.
Complex social la Românaşi
Cel mai mare şi mai modern complex social pentru bătrâni şi copii din Transilvania se va deschide luna viitoare în judeţul Sălaj. Complexul, ce va purta numele „Sfântul Gheorghe“, a fost construit de parohia ortodoxă din Românaşi, sub conducerea parohului Gheorghe Gherman. Complexul va fi patronat de Episcopia Sălajului şi, conform purtătorului de cuvânt al Episcopiei, părintele Gabriel Gârdan, aici vor funcţiona trei centre: „Este vorba despre un centru de zi destinat copiilor din comunitate, vor fi treizeci de beneficiari, selectaţi în funcţie de criteriile de risc social, care vor desfăşura activităţi menite să asigure îmbunătăţirea performanţelor şcolare şi în acelaşi timp să prevină abandonul şcolar. Un al doilea serviciu va fi un centru de tip rezidenţial pentru copii. Aici, prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj vor fi orientate cazurile sociale, care sunt în atenţia autorităţilor locale şi care au ca soluţie instituţionalizarea într-un centru de plasament. În cadrul centrului de servicii sociale sunt alocate spaţii pentru treizeci de beneficiari de acest fel. Ultimul serviciu pe care îl avem în vedere este un centru de tip rezidenţial pentru vârstnici, 50 de persoane vor putea fi îngrijite la cele mai înalte standarde în acest centru“. Deschiderea oficială va avea loc în 23 mai. Construcţia complexului social „Sfântul Gheorghe“ din Românaşi a costat aproximativ 10 milioane de lei. Banii au provenit din fondurile proprii ale bisericii, donaţii şi sponsorizări, conform reprezentanţilor Episcopiei.