Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Centru de perfecţionare în Episcopia Caransebeşului
Obiectele de valoare din patrimoniul cultural din Banat vor fi mult mai bine puse în valoare în viitor, în cadrul unui centru de pregătire a specialiştilor pentru valorificarea patrimoniului cultural-naţional. Proiectul prin care a fost inaugurat acest centru este implementat de Episcopia Caransebeşului în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, Muzeul Regiunii "Porţile de Fier" din Drobeta-Turnu Severin şi cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Presov, Slovacia.
Marţi, 31 ianuarie 2012, în Episcopia Caransebeşului a avut loc inaugurarea "Centrului de perfecţionare a resurselor umane", înfiinţat în cadrul proiectului strategic european "Pregătirea resurselor umane pentru valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional". Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a binecuvântat lucrările de la noua instituţie. "Ne bucurăm că suntem parteneri în acest proiect european, deoarece Episcopia Caransebeşului, ca episcopie istorică, are foarte multe monumente de artă cu valoare de patrimoniu, şi credem că prin acest proiect preoţii şi cei care se vor pregăti în acest centru de coordonare şi perfecţionare vor pune în valoare, prin cunoştinţele asimilate aici, toate monumentele istorice din cadrul eparhiei, precum şi celelalte valori de artă pe care le deţinem, icoane vechi, cărţi şi obiecte de cult", a precizat Preasfinţitul Părinte Lucian în cuvântul adresat cu prilejul inaugurării. Centrul are în dotare aparatură informatică şi multimedia de ultimă generaţie, destinată unei cât mai bune pregătiri profesionale în profesii precum cele de muzeograf, operator calculator, specialist în gestiunea şi clasarea bunurilor culturale şi formator. Primii beneficiari ai activităţii acestui centru sunt angajaţii Episcopiei Caransebeşului, clerici şi laici, cărora li se oferă astfel oportunitatea de a-şi creşte gradul de pregătire profesională şi de a-şi aduce contribuţia la îmbunătăţirea bazei de date cu privire la patrimoniul cultural existent în unităţile bisericeşti din judeţul Caraş-Severin. Pe lângă centrul de perfecţionare de la Caransebeş, există în Episcopia Caransebeşului alte patru puncte de lucru, dotate cu calculatoare performante, pe lângă cele patru unităţi protopopeşti din Caransebeş, Reşiţa, Oraviţa şi Băile Herculane. "În cadrul acestui proiect s-au amenajat două centre coordonatoare, la Drobeta-Turnu Severin şi la Caransebeş, dar şi mai multe centre de lucru în protopopiatele celor două eparhii. Aceste centre de lucru sunt locurile unde se vor desfăşura cursurile din continuarea proiectului nostru, ce vizează promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional", a declarat pr. cons. Daniel Alic, managerul de proiect al Episcopiei Caransebeşului. Proiectul "Pregătirea resurselor umane pentru valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional" este implementat de mai multe instituţii, respectiv Episcopia Caransebeşului în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, Muzeul Regiunii "Porţile de Fier" din Drobeta-Turnu Severin şi cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Presov, Slovacia. Centrul de perfecţionare este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, pe Axa Prioritară 3 - "Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor".