La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Centrul de consiliere „Sfânta Alexandra Împărăteasa” are un nou sediu
În ziua de prăznuire a Izvorului Tămăduirii, vineri, 29 aprilie 2022, a fost inaugurat noul sediu al Centrului de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”. La eveniment a participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit slujba de sfințire a noului așezământ și a rostit un cuvânt de binecuvântare.
Persoane beneficiare ale serviciilor oferite de Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, ostenitori și binefăcători ai acestuia au participat la inaugurarea noului sediu situat în București, Calea Victoriei nr. 155, bloc D1 (Victoria Business Center), tronson 5, et. 2. Evenimentul a debutat prin gestul simbolic al tăierii panglicii de către Alexandra Nadane, directorul executiv al centrului, și colaboratorii săi apropiați.
În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba de sfințire a noului sediu, prin stropire cu agheasmă și ungere cu untdelemn sfințit. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat importanța lucrării acestui centru de consiliere. „Există numeroase proiecte ale acestui centru de colaborare cu sectoarele sociale ale Administrației Patriarhale și ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. Activităţile sunt foarte bine cunoscute pe plan național și internațional pentru activismul în salvarea pruncilor nenăscuți, pentru ajutorarea mamelor care se află în diverse situații dificile și consideră că prin renunțarea la sarcină ar putea rezolva o parte din acestea. Lucrarea aceasta este sfântă și mare. Este sfântă pentru că este în acord perfect cu învățătura Sfintei Evanghelii, care promovează viața ca valoare fundamentală a existenței noastre, extrem de importantă pentru dezvoltarea Bisericii și a societății, pentru că tinerii și copiii sunt viitorul oricărei națiuni. Mai ales acum, când țara noastră se confruntă cu cea mai gravă prăbușire demografică, salvarea fiecărui prunc reprezintă o lucrare importantă și măreață. Numărul femeilor care au trecut prin criză de sarcină și care au primit aici consiliere, ajutor material și tot ceea ce au mai avut nevoie este mare”, a spus Preasfinția Sa.
„Existența persoanei umane începe odată cu zămislirea pruncului”
Totodată, ierarhul a prezentat succint și învățătura Bisericii, pe baze scripturistice, privind demnitatea personală a oricărui om, încă de la momentul zămislirii: „Biserica învață că existența persoanei umane începe odată cu zămislirea pruncului în pântecele mamei sale. Nu se pune problema în ce moment după zămislire apare sufletul și când apare persoana umană în înțelesul actual. Prin învățătura revelată de Dumnezeu prin profeți și, mai târziu, prin Fiul Său, Mântuitorul Iisus Hristos, noi credem că persoana este deplină încă din momentul zămislirii și în el se reflectă nu doar persoana umană, ci întregul univers, așa cum ne învață Sfântul Maxim Mărturisitorul că omul, în complexitatea lui, reflectă în mic frumusețea, armonia și unicitatea universului. De aceea, el îl numește pe om «microcosmos». Științele moderne ne arată că fiecare persoană este irepetabilă, ceea ce dovește că Dumnezeu face un partener unic de dialog cu El din fiecare om. De aici, valoarea inestimabilă a vieții și faptul că nouă, oamenilor, nu ne este permis să decidem asupra vieții nici unui om, născut sau nenăscut”.
În încheierea cuvântului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a transmis un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „tuturor colaboratorilor și sponsorilor care sprijină asociația și, prin ea, sprijină tinerele mame atunci când acestea se confruntă cu greutățile inerente vieții, mai ales că, împreună, traversăm o perioadă dificilă din toate punctele de vedere”.
La rândul său, Alexandra Nadane, director executiv al centrului de consiliere, și-a manifestat recunoștința față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pentru grija părintească arătată centrului și lucrărilor sale, Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, pentru săvârșirea slujbei de sfințire a noului sediu, dar și pentru cuvântul de binecuvântare. Totodată, a mulțumit în chip deosebit mai multor colaboratori apropiați, cărora le-a oferit diplome şi mici cadouri.
Evenimentul a fost încheiat printr-un moment artistic în cadrul căruia tânăra Maria Iacșa, laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale, fiica părintelui Daniil Iacșa, preot paroh al Bisericii „Sfântul Ștefan”-Cuibul cu Barză din Capitală, a interpretat la pian piesa „Șase dansuri românești”, compusă de Béla Bartók.