În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Cerc pastoral în Parohia Voineasa
Marţi, 11 iunie, la Parohia Voineasa s-a desfăşurat întâlnirea preoţilor din Cercul pastoral „Valea Lotrului“. La această întâlnire au luat parte preoţii parohi şi preoţii slujitori din parohiile: Voineasa, Ciunget, Malaia, Brezoi I şi Brezoi III. Tema întâlnirii, intitulată „Biserici din Arhiepiscopia Râmnicului cu hramul «Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena»“, a fost prezentată de pr. Nicolae Moga, paroh la Parohia Voineasa. Întâlnirea a fost precedată de săvârşirea slujbei de Te Deum, ca mulţumire pentru toate facerile de bine.
Prezent la acest cerc pastoral misionar, pr. Alin Gherghinoiu, protoiereu al Protopopiatului Râmnicu Vâlcea, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral şi celorlalţi preoţi pentru participare, şi referitor la tema prezentată a subliniat: „strămoşii noştri i-au cinstit mereu pe Sfântul Împărat Constantin şi pe mama sa, Sfânta Elena, avându-i ca mijlocitori în rugăciunile lor, atunci când se aflau în comuniune, bine ştiind că, din punct de vedere creştin, numai într-o biserică cu hram (cuvântul «hram» provine din limba slavonă şi înseamnă casă cu o destinaţie specială, în care locuieşte Dumnezeu cu aleşii săi), ocrotită de un sfânt, şi nu în orice casă comună, se poate săvârşi cultul creştin. Numai într-o biserică cu hram se poate aduce Sfânta şi Mântuitoarea Jertfă a Mântuitorului Iisus Hristos, care sub patronajul Sfântului Duh, prin Sfintele Taine, lucrează mântuirea sufletului nostru“.
Totodată, au mai fost discutate diverse probleme şi aspecte de ordin pastoral-misionar şi administrativ gospodăresc din fiecare parohie, cum ar fi: prozelitismului sectar, cu precădere în această zonă, desfăşurarea proiectelor catehetice, precum şi acordarea de ajutoare filantropice de către parohii familiilor sărace, bătrânilor, persoanelor bolnave, dezbaterea unor practici şi obiceiuri necanonice păstrate în rândul credincioşilor, urgentarea măsurătorilor proprietăţilor bisericeşti, dispoziţii generale de apărare împotriva incendiilor la obiectivele de cult etc.