La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cerc pastoral în Protoieria Sector 6 Capitală
La Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Parc Ghencea a avut loc joi, 16 octombrie, un cerc pastoral al preoţilor din Protoieria Sector 6 Capitală, sub coordonarea părintelui protopop Costel Burlacu. Seara de dialog a început cu o slujbă de mulţumire, iar tema întâlnirii a fost „Sfântul Constantin Brâncoveanu, ctitor de ţară şi apărător al credinţei străbune“.
Lucrările au fost deschise de părintele protopop Costel Burlacu, care a prezentat programul întâlnirii, precum şi unele subiecte social-pastorale şi rânduieli administrative. „Mă bucur că la fiecare întâlnire ne organizăm din ce în ce mai bine, iar lucrările sunt realizate într-un mod foarte responsabil, fiind de folos nouă tuturor, precum şi celor care le vor mai citi. De fiecare dată avem lucrări bine realizate şi frumos prezentate, iar aceste întâlniri şi dialoguri sunt utile pentru activitatea noastră pastoral-misionară“, a spus părintele protopop Costel Burlacu.
În continuare, părintele Ion Dincă, slujitor la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, a susţinut referatul cu tema „Sfântul Constantin Brâncoveanu, ctitor de ţară şi apărător al credinţei străbune“, în care a prezentat pe scurt viaţa şi activitatea Domnului Martir Constantin Brâncoveanu. „Cu toate greutăţile întâmpinate în decursul celor 26 de ani de domnie, voievodul a reuşit să ctitorească epoca cea mai strălucită a culturii noastre vechi româneşti. Dar mai presus de toate, el şi-a încununat fruntea, alături de iubiţii săi feciori şi de sfetnicul Ianache, cu cununa muceniciei pentru credinţa ortodoxă, pe care, după cum bine ştim cu toţii, nu a părăsit-o nici în faţa securii călăului“, a spus părintele Dincă.
La final, părintele Nicolae Bănuţă, inspector eparhial în cadrul Corpului de inspecţie bisericească al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a mulţumit părintelui Dincă şi a făcut o sinteză a lucrării prezentate.
În încheiere, părintele protoiereu Costel Burlacu a mulţumit tuturor celor prezenţi şi a deschis seria discuţiilor libere pe baza referatului prezentat. În încheiere, s-a săvârşit o rugăciune şi a avut loc o agapă frăţească. Următorul cerc pastoral al preoţilor din cartierul Drumul Taberei va avea loc pe 11 noiembrie la Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ - Drumul Taberei.