La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cerc pastoral la Moara Vlăsiei
La biserica Parohiei Grădiştea, Protopopiatul Ilfov Nord, s-a desfăşurat miercuri, 14 februarie, întâlnirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral Moara Vlăsiei, în cadrul căreia doi clerici au susţinut referate privitoare la anul 2018, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. Astfel, pr. Ciprian Ciorâta, de la Parohia Vărăşti, a vorbit despre „Reformele şi situaţia Bisericii în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, iar pr. Petru Boboc de la Parohia Sitaru a susţinut referatul intitulat „Contribuţia Bisericii Ortodoxe la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”.
În cadrul cercului pastoral s-a desfăşurat totodată a treia ediţie a concursului „Rime spre cer”, la care au participat 19 elevi de la şcolile de pe raza Cercului pastoral Moara Vlăsiei. De această dată, elevii au alcătuit rime folosind termeni propuşi de juriu şi având legătură cu Unirea Ţărilor Române. Toţi copiii au primit premii constând în diplome şi icoane, iar primele trei locuri au primit şi premii în bani. S-au remarcat: locul I: Emilia Crasnea din Parohia Vărăşti; locul II: Ana-Maria Petcu din Parohia Vărăşti şi locul III: Ionela Haralambie din Parohia Canela. Învăţătoarea Victoria Titiliuc a prezentat cu elevii de la clasa pregătitoare un moment artistic, care a fost îmbogățit și de elevii de la clasele 5-8. La final, toţi cei prezenţi au participat la agapa pregătită de parohie. „Ne bucurăm că am reuşit prin această activitate dedicată tinerilor să le arătăm ce înseamnă dragostea adevărată de neam şi să le oferim o alternativă corectă de petrecere a zilei de 14 februarie, zi promovată din păcate de media ca o sărbătoare pătimaşă a îndrăgostiţilor”, ne-a declarat pr. paroh Alexandru Popescu.