La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cerc pastoral-misionar în Parohia Cârligi
Luni, 1 septembrie 2014, în Parohia Cârligi din comuna Ştefan cel Mare, Protopopiatul Piatra Neamţ, s-a săvârşit Sfânta Liturghie cu prilejul întâlnirii preoţilor din Cercul pastoral-misionar „Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul“.
Tema întâlnirii a fost susţinută de părintele Cătălin Mihai Bucur de la Parohia Ştefan cel Mare 2. Părintele a vorbit despre pregătirea credincioşilor şi participarea la Sfânta Liturghie, temă care a fost dublată de împărtăşirea credincioşilor prezenţi.
Cu acest prilej au fost binecuvântate şi lucrările de restaurare ale locaşului de cult, întrucât în aproximativ două luni a fost conservată pictura de pe catapeteasmă şi au fost remediate problemele majore ale bisericii, cât şi ale spaţiilor adiacente.
Parohia Cârligi este implicată de scurt timp într-un nou şi amplu program pastoral despre care părintele Cristian Tablan ne-a oferit mai multe detalii: „Mulţumim credincioşilor pentru jertfa oferită înaintea lui Dumnezeu şi nădăjduim să refacem duşumelele bisericii, să consolidăm temelia locaşului şi să amenajăm aleile din curte. Prin mila Domnului vrem să dinamizăm viaţa pastoral-misionară potrivit cerinţelor pastorale actuale, sprijinind activitatea filantropică în parohie. Îmi doresc să avem o activitate catehetică la nivelul parohiei, sub forma unor întâlniri cu tinerii de toate vârstele, să sprijinim apropierea tinerilor de Bisericã prin programe sociale şi culturale, să revenim la înţelegerea adecvată a textului Sfintei Scripturi şi la cunoaşterea învăţăturii Sfinţilor Părinţi. Ca părinte sufletesc, conştient de mântuirea credincioşilor, sunt pe deplin convins că Sfânta Împărtăşanie trebuie să fie manifestarea cea mai intensă a vieţii noastre ortodoxe. De aceea, trebuie să ne obişnuim să ne împărtăşim cât mai des, cu o pregătire adecvată prin spovedanie şi pocăinţă. De asemenea, încercăm să sporim activitatea filantropică şi misionară. În acest sens, am organizat şi un pelerinaj alături de Parohia Conţeşti-Girov în Transilvania, în luna august a acestui an, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, la câteva obiective esenţiale pentru trăirea noastră ortodoxă: Topliţa, Recea, Râmeţ, Alba Iulia, Prislop, Densuş, Sibiu şi Sâmbăta de Sus“.