La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cerc pastoral-misionar la Reșița
Preoții Cercului pastoral-misionar Reșița Nord împreună cu preoţii misionari de la Spitalul Județean din Reșița și de la MAI s-au reunit în rugăciune joi, 4 martie, la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din municipiul Reșița, judeţul Caraş-Severin. Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia s-au împărtășit toți clericii aparținători acestui cerc. „Ne-am propus și în acest an să slujim și să ne împărtășim toți clericii din Eparhia Caransebeșului. Avem în eparhia noastră 10 cercuri pastoral-misionare, iar astăzi am început șirul Sfintelor Liturghii, rugându-ne împreună cu toți preoții din cadrul acestui cerc”, a precizat Preasfinţia Sa. La slujbă au participat şi credincioşi, unii dintre aceştia primind Sfânta Împărtăşanie. „Ne-am bucurat și de prezența credincioșilor, unii dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine, pentru că părintele paroh Emil Crăciun, care este și ctitorul acestei biserici, i-a invitat și pe credincioșii parohiei să participe la Sfânta Liturghie. A fost o zi cu mult folos duhovnicesc în această biserică ce împodobește un cartier al Reșiței”, a mai spus ierarhul.
După Sfânta Liturghie au avut loc o sesiune de comunicări administrative și prezentarea programului eparhial de cercetare a cimitirelor. „Considerăm că este necesar să avem astfel de întâlniri liturgice împreună cu ierarhul nostru, ca să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, dar și pentru a dezbate problemele cu care ne confruntăm, conștientizând totodată că trebuie să fim tot timpul la dispoziția credincioșilor, pentru binele sufletesc al nostru și al lor”, a spus părintele protopop Gheorghe Șuveți. Cercul pastoral-misionar Reșița Nord cuprinde 19 parohii cu 25 de slujitori și este coordonat de părintele Sorin Bușoi.