De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Cerc pedagogic al profesorilor de franceză din Roman
Profesorii de limba franceză din Roman şi din regiunile limitrofe s-au întrunit marţi, 5 noiembrie, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman în cadrul Cercului pedagogic nr. 2. Profesorii au fost binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care a susţinut şi o expunere în limba franceză.
La activitatea de perfecționare, coordonată la nivel județean de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, au participat profesori de gimnaziu și de liceu care predau limba franceză în școlile din zona Romanului. Activitatea derulată în Sala „Preot Dimitrie Matcaș” a fost moderată de prof. Otilia Cocuț (Colegiul Național „Roman-Vodă”) și de Carmen Dudău (Școala Gimnazială „Calistrat Hogaș” Roman), amfitrioni fiind profesorii de limba franceză din seminarul romașcan, monahia Olimpiada Goga și Felicia Arcana. S-au prezentat referate de specialitate și exemple de bune practici, legate de o tematică fixată de ISJ Neamț.
Au fost expuse rezultatele proiectului de E-Twinning „Flaner dans le monde c’est connaitre”, derulat în liceul romașcan sub coordonarea prof. Olimpiada Goga și prof. Drăghiceanu Elena, elevii participanți fiind premiați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Ambianța academică a fost completată de prestația corului Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, dirijat de diac. Alexandru Ioan Tecucianu, care a interpretat o suită de piese cu caracter patriotic.
În cadrul evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a susţinut un cuvânt duhovnicesc în limba franceză, vorbind despre fericire, despre necesitatea întâlnirii cu Hristos prin intermediul semenilor şi despre nevoia de rugăciune. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a recitat în limba franceză, împreună cu profesorii, două rugăciuni-etalon din spiritualitatea ortodoxă, „Tatăl nostru” și „Cuvine-se cu adevărat”. Activitatea s-a încheiat cu vizitarea „Muzeului Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului”, amenajat în 2018 în cadrul liceului teologic romașcan.
„Îi mulțumim Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea pe care a adus-o școlii noastre și musafirilor ei și pentru momentele unice pe care ni le-a oferit, deoarece nu ne întâlnim în fiecare zi cu ocazia de a asculta o astfel de prelegere în limba franceză. Totodată, poate e timpul ca prin astfel de acțiuni să acordăm din nou acel primat binemeritat culturii franceze în școala românească, direcție ce poate fi atinsă exclusiv printr-un act educativ de elită, cu un pronunțat caracter duhovnicesc”, a precizat pr. prof. Ionuț Amărinii, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.
Reamintim că Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a petrecut o bună perioadă în mediul francofon, între 1991 şi 2000 realizându-şi studiile doctorale la Institutul „Saint Serge” din Paris, sub îndrumarea profesorilor pr. Boris Bobrinskoy și Olivier Clément. Teza realizată se intitulează „La déification de l’homme d’après la pensèe du Père Dumitru Stăniloae”. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a avut o bogată activitate pastoral-misionară în mediul francofon, cum ar fi înființarea de mănăstiri ortodoxe, convertirea a 70 de persoane la Ortodoxie, traducerea Liturghiei Sf. Ioan Gură de Aur în limba franceză sau organizarea primei parohii românești la Paris.