De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cerc pedagogic de religie în sectorul 2 al Capitalei
Profesorii de religie din sectorul 2 al Capitalei s-au întrunit ieri, 18 februarie, la Biserica Iancu Vechi - Mătăsari pentru a dezbate noutăţile privitoare la disciplina religie.
Cercul pedagogic al profesorilor de religie din sectorul 2 al Capitalei a avut scopul de a actualiza noutăţile cu privire la disciplina religie, precum noile programe pentru clasa a III-a şi a IV-a, aprobate de Ministerul Educaţiei. Întrucât această activitate metodico-didactică a fost organizată împreună cu Protopopiatul Sector 2 Capitală, a participat şi pr. protoiereu Ioan Popescu, care a subliniat că profesorul de religie, pe lângă pregătirea teoretică temeinică, trebuie să le demonstreze prin fapte copiilor că le este pedagog, părinte şi prieten. „Când ţăranul seamănă sămânţa se roagă: «Doamne, fă Tu să răsară, că eu semăn, dar nu pot să fac să răsară». Inima, mintea, sufletul fiecărui copil reprezintă un pământ roditor; de aceea, să ne rugăm ca Dumnezeu să răsară, nu noi, pentru că noi suntem până la urmă nişte instrumente în mâna lui Dumnezeu“, a arătat pr. protoiereu Ioan Popescu.
În continuare, profesorii metodişti pentru sectorul 2 al Capitalei, Aurora Ciachir şi Sorina Ciucă, au prezentat noile programe pentru clasele a III-a şi a IV-a, iar părintele prof. dr. Gheorghe Dogaru, inspector de specialitate pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar General al Municipiului Bucureşti, a vorbit despre procedurile privind organizarea activităţilor educaţionale extracurriculare, derulate în cadrul parteneriatului dintre parohie şi şcoală, dar şi despre alte probleme curente privind ora de religie. „Exemplul viu al profesorului de religie este cel care îl defineşte unitatea de învăţământ. Nu am auzit până acum, la nici o emisiune televizată, vreo activitate remarcabilă făcută de vreun profesor de religie sau nu în şcoală, deşi sunt nenumărate. Însă, orice greşeală mică sau mare făcută de vreun profesor de religie este vânată cu mare sârguinţă şi dintr-o problemă izolată devine o «problemă naţională». Printr-un profesor de religie, coleg de-al nostru, este discreditată întreaga disciplină religie şi, un pas mai departe, este discreditată Biserica, pentru că Biserica dă girul orei de religie“, a precizat părintele inspector Dogaru.
La cerc a participat şi pr. lect. dr. Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a precizat că, pe lângă realizarea unor planificări orientative pentru desfăşurarea orei de religie şi necesitatea perfecţionării instructive, profesorul de religie nu trebuie să uite „perfecţionarea sufletească în abordarea atâtor tipologii de copii şi în găsirea unor noi răspunsuri la numeroasele provocări“. A îndemnat profesorii de religie să se înscrie cu proiecte la Concursul naţional de materiale didactice „Educaţia religioasă -tradiţie şi actualitate“, organizat de Patriarhia Română.
Pr. consilier patriarhal Constantin Stoica, parohul Bisericii Iancu Vechi - Mătăsari, a amintit despre buna colaborare pe care parohia o are cu Şcoala Generală nr. 56 din Capitală, despre impactul pozitiv pe care l-a avut programul de educare a copiilor în spiritul valorilor creştine, derulat în cadrul Şcolii de duminică, dar şi despre alte activităţi pentru tineri, organizate cu diferite şcoli din sectorul 2 al Capitalei.