La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cercetarea semenilor în preajma sărbătorilor
În perioada premergătoare sfintelor sărbători de Crăciun, în fiecare an, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, însoţit de corurile preoţilor din protopopiatele Caransebeş, Reşiţa sau Oraviţa, va vizita centrele de asistenţă socială şi îngrijire şi spitalele din judeţul Caraş-Severin, aducând prin colind vestea cea bună a Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. Astfel, chiriarhul Caransebeşului şi preoţii oferă daruri şi se roagă alături de cei aflaţi în suferinţă.
Programul vizitelor pe care chiriarhul Caransebeşului le va efectua în preajma Crăciunului a început ieri, 10 decembrie, la centrele de asistenţă socială din municipiul Reşiţa, care funcţionează atât sub patronajul Direcţiei judeţene de protecţie a copilului Caraş-Severin, cât şi sub purtarea de grijă a parohiilor din acest oraş. Luni, 13 decembrie, Preasfinţia Sa va fi prezent la centrele sociale din oraşele Oraviţa şi Anina, iar marţi, 14 decembrie, va vizita centrele sociale şi de îngrijire din municipiul Caransebeş şi din Zăgujeni. Luni, 20 decembrie, şi miercuri, 22 decembrie, grija ierarhului se va îndrepta către bolnavii din cele trei spitale ale municipiului Reşiţa şi Caransebeş. "Este o tradiţie în episcopia noastră să ne vizităm semenii şi în această perioadă, când aducem darul nostru din preaplinul inimilor. Cercetarea celor aflaţi în suferinţă aduce bucurie şi în inima noastră, iar cel mai mare dar este prezenţa şi cuvântul adus către inima lor. Am angrenat în această activitate misionară, dar şi de suflet, preoţii protopopiatelor şi de la Centrul Eparhial, care, alături de noi, aduc vestea cea bună a Naşterii Domnului prin colindul sfânt şi bun. Ne bucurăm de faptul că în eparhia noastră funcţionează cele patru corale preoţeşti, respectiv corul preoţilor Catedralei episcopale, corul preoţilor Protopopiatului Oraviţa, corul preoţilor Protopopiatului Reşiţa şi, mai nou, corul preoţilor Protopopiatului Caransebeş. Iată, deci, cum activitatea preoţilor de la amvon se prelungeşte practic şi misionar în mijlocul credincioşilor aflaţi în suferinţă. Prin aceasta mai dorim să arătăm un exemplu de solidaritate şi frăţietate, iar unitatea în credinţă, rugăciune, cântare şi misionarism a preoţilor să devină astfel un exemplu de comuniune şi pentru credincioşii noştri", ne-a mărturisit Preasfinţitul Episcop Lucian al Caransebeşului. Tradiţia de a aduce bucurie celor aflaţi în suferinţă Vizitele ierarhului în mijlocul celor aflaţi în suferinţă a devenit o tradiţie în ultimii ani în Episcopia Caransebeşului. "Acest şir al prezenţei Preasfinţiei Sale în mijlocul copiilor, tinerilor sau bătrânilor din aşezămintele sociale şi din spitale vădeşte preocuparea ierarhului de la Caransebeş faţă de înfăptuirea actului social la modul concret şi, totodată, propovăduieşte mesajul că tradiţionala urare "Sărbători fericite!" nu poate fi pe deplin gustată fără a ne îndrepta atenţia către această categorie socială aflată în suferinţă şi fără a aduce măcar un strop de bucurie în sufletele lor. Ne dorim ca şi aceştia să simtă cu adevărat emoţia şi bucuria de a primi vestea Naşterii Domnului, ca împreună şi toţi laolaltă să putem avea parte de sărbători binecuvântate şi fericite!", ne-a declarat părintele consilier social-misionar Călin Ianchiş, coordonatorul şi organizatorul acestor vizite misionare.