Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Ceremonie aniversară la Castelul Peleş
La Castelul Peleş a avut loc miercuri, 12 iulie 2017, o ceremonie cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la proclamarea Majestăţii Sale Regele Mihai I ca suveran al României. Evenimentul s-a desfăşurat în Holul de Onoare al Castelului Peleş, în prezenţa membrilor Casei Regale. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Ceremonia aniversară de miercuri de la Castelul Peleş a reunit reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Corpului Diplomatic, ai organizaţiilor cu patronaj regal, dar şi personalităţi ale vieţii civile. Evenimentul a debutat prin intonarea imnului regal de către Orchestra Militară a Forţelor Aeriene şi discursul Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României. „Acest eveniment cred că nu are precedent în istoria lumii. Probabil că Majestatea Sa, Regele Mihai, este singurul om destinat să devină şef de stat, care a reuşit performanţa de a trăi 90 de ani după ziua propriei încoronări. Este, de aceea, şi sărbătoarea noastră de astăzi, inedită. Niciodată Holul de Onoare nu a găzduit un astfel de eveniment, cu un astfel de conţinut. Despre Majestatea Sa Regele Mihai a scris foarte potrivit un profesor de la Universitatea Oxford, spunând foarte succint, foarte simplu, că «regele nostru este un monarh pentru toate vremurile». Nimic nu putea fi mai adevărat decât această afirmaţie despre Majestatea Sa. Atunci când a succedat bunicului său la vârsta de cinci ani, nimeni din această lume nu-şi putea imagina că un copil poate duce în spate soarta unui stat, mai ales într-un secol atât de greu şi mai ales într-o parte de lume atât de încercată (...). După 1989, regele a continuat să însemne un far, un model, cineva pe care nici o mitralieră nu îl putea opri să fie alături de noi. A continuat să fie aerul nostru spiritual pe care-l respiram şi cel care, prin simplul fapt că exista, ne făcea să fim mândri. Regele ne garanta că facem parte dintr-o naţiune, nu dintr-o populaţie”, a evidenţiat Alteţa Sa Regală Principele Radu al României.
„Regele Mihai a rămas fidel neamului său şi Bisericii”
În continuare, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a citit o rugăciune de mulţumire către Dumnezeu pentru toate încercările, biruinţele și binefacerile revărsate asupra Majestăţii Sale Regele Mihai I, în timpul celor 90 de ani care au trecut de la proclamarea sa ca Rege al României. Cu acest prilej, PS Episcop Varlaam Ploieşteanul a subliniat buna legătură dintre Casa Regală şi Biserica Ortodoxă Română în decursul celor nouă decenii, precum şi fidelitatea Regelui Mihai I faţă de Biserica-mamă. „Este o sărbătoare pentru întreaga naţiune şi este o sărbătoare şi pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru că Regele Mihai şi-a arătat în aceeaşi măsură fidelitatea faţă de Biserica Ortodoxă în care a primit botezul şi faţă de neamul şi ţara care l-a avut rege. A fost un tânăr care a primit o educaţie profund religioasă, de la mama sa, Regina Elena, care a fost o femeie foarte evlavioasă. Această mărturie o depune şi părintele Stăniloae, care îl aprecia mult pe Regele Mihai, prin prisma educaţiei primite de la mama sa şi care reprezenta o garanţie a bunei şi frumoasei sale formări. Având doar cinci ani atunci când a fost urcat pe tron, ţara a fost condusă de o regenţă din care a făcut parte şi Patriarhul Miron Cristea, care a avut o contribuţie în formarea tânărului rege. Aceste lucruri s-au văzut mai târziu când, obligat de regimul comunist ateu să abdice, Regele Mihai a rămas fidel neamului său şi Bisericii Ortodoxe Române. Toţi copiii i-a botezat în ritul ortodox, a frecventat bisericile ortodoxe din diasporă şi a transmis întotdeauna poporului român un mesaj, la sărbătoarea Sfintelor Paști şi la sărbătoarea Crăciunului.
Ne bucurăm că prima venire în ţară după evenimentele din 1989 s-a petrecut la invitaţia Bisericii Ortodoxe Române prin Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cu prilejul sărbătorii Sfintelor Paşti, în 1992, la Mănăstirea Putna, unde odihneşte cel mai longeviv voievod al Moldovei din epoca medievală, Sfântul Ştefan cel Mare”, a evidenţiat Preasfinţia Sa.
Ceremonia aniversară s-a încheiat cu un miniconcert oferit de Orchestra Militară a Forţelor Aeriene, după care, la orele serii, a avut loc un dineu. La 20 iulie 2017 se împlinesc nouă decenii de când România și-a pierdut suveranul unificator, Regele Ferdinand I. În aceeași zi, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a succedat în funcţia supremă în stat, aceea de „Cap al Statului”, aşa cum o denumea Constituţia din 1923.