„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Ceremonii militare şi religioase în Transilvania
Ziua Europei şi Ziua Independenţei de Stat a României au fost sărbătorite prin ceremonii militare, slujbe religioase şi manifestări culturale, la care au participat numeroase autorităţi şi personalităţi culturale din oraşele transilvane.
La monumentul din faţa Cercului militar din Sibiu a avut loc o amplă ceremonie militară, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire a tuturor eroilor neamului, a celor care şi-au dat viaţa pentru ca poporul român să trăiască în libertate pe meleagurile strămoşeşti. Slujba de pomenire a fost urmată de o slujbă de mulţumire, prin care militarii şi toţi cei care veghează la păstrarea libertăţii şi independenţei statale, au fost binecuvântaţi.
În cuvântul de felicitare şi de binecuvântare, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat rolul providenţei divine în istoria neamului şi responsabilitatea noastră de a păstra în continuare valorile pentru care înaintaşii noştri şi-au dat viaţa.
„Libertatea este cel mai mare dar pe care Dumnezeu îl poate oferi oamenilor, pentru că numai un om liber poate fi responsabil de ceea ce face. Într-o legătură directă cu Dumnezeu, omul poate să-şi câştige şi viaţa aceasta, dar mai ales viaţa veşnică. Ne-am rugat pentru toţi eroii şi martirii neamului, pentru că de fiecare dată când serbăm ceva din istoria neamului nostru, trebuie să-i pomenim cu cinste pe cei care şi-au dăruit viaţa lor ţării şi libertăţii ei. De asemenea, am adus o rugăciune de mulţumire pentru toate binefacerile care vin asupra noastră, pentru că, dacă suntem recunoscători, Dumnezeu se va milostivi şi ne va mai da şi în continuare. Cerem de la Dumnezeu acum, când în lume nu este linişte, când nu toţi se pot bucura pe deplin de darul făcut de Dumnezeu, să ne ferească pe noi şi întreaga lume de războiul dintre noi, de războiul dintre naţiuni, de nedereptatea şi dorinţa altora de a avea ceea ce nu se li cuvine. Dumnezeu i-a învrednicit pe înaintaşii noştri să câştige darul libertăţii cu propria lor viaţă şi, dacă astăzi este o zi în care prăznuim libertatea, să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim liberi. În primul rând, să fim liberi noi înşine faţă de tot ceea ce ne îndepărtează de Dumnezeu şi de aproapele, iar apoi Dumnezeu ne va învrednici să primim adevărata libertate“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Expoziţie fotografică
Au urmat mesajele de felicitare din partea autorităţilor centrale şi judeţene, fiind prezenţi la ceremonie subprefectul judeţului Sibiu, Florin Orlăţean, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Sibiu şi ai Primăriei Sibiu, rectorul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ şi comandantul Garnizoanei Sibiu, generalul Ghiţă Bârsan, politicieni, ofiţeri şi studenţi.
După mesajele oficialităţilor, ceremonia a continuat cu depunerea de coroane de flori la monumentul din faţa Cercului militar. La încheiere, garda de onoare a oferit o paradă militară, iar toţi participanţii la ceremonie au avut posibilitatea să admire o inedită expoziţie fotografică internaţională, vernisată pe 7 mai, cu ocazia acestor manifestări dedicate Zilei Europei.
Binecuvântarea militarilor la Bistriţa
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, i-a binecuvântat vineri, 9 mai, pe militarii bistriţeni care pleacă în misiune în Afganistan.
Slujba de binecuvântare a avut loc în Piaţa „Petru Rareş„ din municipiul Bistriţa şi s-a desfăşurat în cadrul unei ceremonii militare la care au participat, alături de rudele militarilor care pleacă în misiune, reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi ai autorităţilor publice centrale, judeţene şi locale, a instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cadre militare în activitate şi în rezervă, conform pr. Emanuel Vidican.
În cadrul ceremoniei, IPS Mitropolit Andrei le-a transmis militarilor urarea de a avea o misiune plină de izbândă şi să se întoarcă acasă sănătoşi.
„Cu prilejul acestei rugăciuni de binecuvântare pentru o misiune plină de izbândă a dumneavoastră acolo unde vă trimite ţara. Sfântul Apostol Pavel vrând să ne însufleţească înspre lucrurile bune, pe noi pe toţi creştinii, în a doua epistolă către Timotei, îi scrie acestuia, pentru că îi era un ucenic fidel: «Să te comporţi ca un bun ostaş a lui Hristos». Nici un ostaş nu se încurcă cu tărăşeniile veacului acestuia, dacă vrea să fie pe plac comandantului. Sfântul Pavel a scris lucrul acesta, văzând un exemplu absolut în ostaşul dăruit cauzei ţării, apărării pământurilor noastre şi a păcii şi a libertăţii din orice loc din lume. Acest cuvânt vi-l punem la suflet, ne rugăm lui Dumnezeu să vă apere, să vă ocrotească, să vă facă biruitori în toate misiunile şi să vă întoarceţi cu pace, cu sănătate, la familiile, la copilaşii şi la cei dragi ai dumneavoastră“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Manifestarea din Piaţa „Petru Rareş„ din Bistriţa, a fost prilejuită de plecarea în Afganistan a Companiei de Infanterie KAF-GDA, din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa“. Timp de aproximativ şase luni, militarii bistriţeni vor executa misiuni în sprijinul NATO, în cooperare cu forţele de coaliţie internaţionale şi forţele de securitate naţionale afgane pentru realizarea apărării terestre a aeroportului Kandahar din Afganistan.
Ziua Europei, la Cluj-Napoca
Ziua Independenţei României şi Ziua Europei a fost marcată prin ceremonii militare şi religioase şi la Cluj-Napoca. Manifestările organizate cu acest prilej au debutat cu oficierea unei slujbe de Te-Deum, care a fost săvârşită de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, la Monumentul „Glorie Ostaşului Român“ din apropierea Catedralei mitropolitane. Ceremonia a continuat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori, la care au participat oficialităţi centrale, judeţene şi locale.
Ceremonie la Târgu Mureş
Comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul“ din Târgu Mureş, generalul de brigadă Adrian Ciolponea, i-a amintit vineri, în cadrul ceremoniei prilejuite de Ziua Independenţei şi Ziua Europei, pe militarii ucişi sau răniţi în timpul misiunilor din teatrele de operaţii străine. Generalul i-a amintit astfel pe cei doi militari ucişi şi pe cei şapte militari răniţi în Afganistan, care aparţin forţelor speciale de la Târgu Mureş, evocând sacrificiul acestora alături de eroii neamului, conform Agerpres.
La ceremonia de la statuia Soldatului Necunoscut din Târgu Mureş organizată vineri de Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş au participat, oficialităţi centrale, locale şi judeţene. (Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)