În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Ceremonii religioase și militare de Ziua Forțelor Terestre Române
De Ziua Forțelor Terestre în Capitală au avut loc marți, 23 aprilie 2024, ceremonii militare și religioase pentru a marca împlinirea a 165 de ani de existență a acestei categorii de forțe ale armatei, ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, s-a aflat la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, unde a săvârșit o slujbă de Te Deum, înconjurat de un sobor de preoți militari. Au fost rostite alocuțiuni de reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, în care au fost expuse aspecte din activitatea Forțelor Terestre, dar și cuvinte de felicitare și recunoștință.
Cu acest prilej a avut loc și o ceremonie de înaintare la gradul următor a unor militari de-ai Forțelor Terestre.
O ceremonie religioasă și militară a avut loc în aceeași zi și la Monumentul Eroilor Căzuți în Misiune în Teatrele de Operații și pe Teritoriul României din vecinătatea Palatului Național al Copiilor din Capitală. Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului de stat al României de către Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
În continuare, un sobor de preoți militari din cadrul Forțelor Terestre a săvârșit o slujbă de pomenire pentru toți eroii români care au suferit și și-au dat viața pentru apărarea neamului și a credinței strămoșești.
A urmat generalul Mihai Șomordolea, consilier de stat în Departamentul Securității Naționale, șeful Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a transmis mesajul președintelui României, Klaus Werner Iohannis.
În cadrul evenimentului au fost depuse coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Căzuți în Misiune în Teatrele de Operații și pe Teritoriul României din partea: președintelui României, Klaus Werner Iohannis; Camerei Deputaților; Guvernului României; Fundației „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință”; Ministerului Apărării Naționale (MApN).
De asemenea, în semn de apreciere pentru meritele deosebite în teatrele de operații a fost oferită Emblema de merit în slujba păcii clasa a 3-a mai multor militari.
În încheierea ceremoniei, a avut loc defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care au prezentat onorul.