Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Cete de mascaţi din Moldova vin la Muzeul Satului
Datinile şi obiceiurile satului de odinioară vor reînvia pentru câteva zile la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", cei care vor călca pragul instituţiei de cultură în perioada 9-11 decembrie fiind aşteptaţi de cete de mascaţi, coruri de colinde, demonstraţii meşteşugăreşti, teatru popular. Expoziţia "Masca. De la ritual la spectacular" va dezvălui vizitatorilor lumea măştilor din Moldova.
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" îşi aşteaptă în această perioadă vizitatorii cu numeroase obiceiuri şi datini de iarnă, manifestări incluse în cadrul Festivalului "Florile Dalbe", menite să revitalizeze satul de altădată în zilele de sărbătoare. Pentru cei care-i vor călca pragul, gazdele au pregătit daruri simbolice, precum concerte de colinde, demonstraţii ale cetelor de mascaţi, meşteşuguri şi teatru popular, iar iubitorii de lucruri autentice îşi pot achiziţiona obiecte de artă populară, sorcove şi podoabe pentru brad, dar şi bunătăţi gastronomice, precum vin, cozonaci, colaci şi covrigi. Una dintre manifestările de referinţă ale festivalului este reprezentată de expoziţia "Masca. De la ritual la spectacular", "un periplu prin lumea jocurilor cu măşti specifice Moldovei, zonă bogată în semnificaţii, culoare şi mister". Potrivit organizatorilor, expoziţia poate fi vizitată până pe data de 15 ianuarie 2012, de miercuri până duminică. În acelaşi context se va desfăşura un workshop cu titlul "Funcţiile măştii în Europa (rituri funerare, folclorice etc.). Salvgardarea tradiţiilor populare şi a folclorului". Potrivit Biroului de presă al Muzeului Satului, workshopul face parte din etapele proiectului european IMMASK (Muzeele şi Patrimoniul Imaterial. Focus pe obiceiurile cu măşti din Europa, înscris în Programul Cultural al Comisiei Europene), iniţiat de Muzeul Internaţional al Carnavalului şi al Măştii din Binche, Belgia, în parteneriat cu muzee din Italia, Sardinia, Germania şi România. La eveniment, ale cărui lucrări vor avea loc în zilele de 10 şi 11 decembrie, la Sala Multimedia a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi-au anunţat prezenţa specialişti din toate ţările participante la proiectul IMMASK, care vor prezenta lucrări legate de tradiţiile şi funcţiile măştilor în Europa. Organizatorul şi iniţiatorul proiectului este Muzeul Internaţional al Carnavalului şi al Măştii din Binche (Belgia), iar partenerii sunt: Muzeul Măştii Mediteraneene din Mamoiada (Sardinia, Italia), Muzeul Carnavalului din Bad Durrheim (Germania), Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti (România) şi Muzeul Internaţional al Măştii din Abano Terme (Italia).