În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Chemaţi la comuniune, rugăciune şi dragoste de Sfinţii de la Niculiţel
Ierarhi, preoţi, diaconi şi un mare număr de credincioşi au venit, aşa cum fac an de an, la sărbătoarea Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip. Cu toţii au adus săptămâna trecută cinstire lui Dumnezeu "cel minunat întru sfinţii Săi" şi s-au închinat sfintelor moaşte. Acestea sunt unele din cele mai vechi din ţara noastră, de aproximativ 1.700 de ani, şi cinstite de către întreaga creştinătate.
Urmând îndemnului din Condacul 1 al Acatistului Sfinţilor Mucenici de la Niculiţel: "Veniţi toţi credincioşii să lăudăm pe Zotic, Atal, pe Camasie şi pe Filip, Mucenicii lui Hristos, care au propovăduit adevărata credinţă şi au primit cununa cerească", mulţime de credincioşi din Dobrogea străbună, dar şi din Moldova şi Ardeal au venit din data de 3 iunie la Sfânta Mănăstire Cocoş pentru a cinsti cum se cuvine pe Sfinţii Mucenici ale căror moaşte să păstrează în racle frumos sculptate în biserica mare a mănăstirii. În ajunul sărbătorii ocrotitorilor Eparhiei Tulcii, în data de 3 iunie, la fel ca şi în anii trecuţi, manifestările au debutat aşa cum era firesc cu Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie arhierească săvârşită de către Întâistătătorul locului, Preasfinţitul Episcop Visarion, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În după-amiaza zilei, credincioşii veniţi au participat la tradiţionalul pelerinaj cu moaştele Sfinţilor Mucenici. În dangăte de clopote, cele patru racle purtate pe umeri de către preoţi au înconjurat biserica Mănăstirii Cocoş, apoi s-au îndreptat către Isaccea, străvechiul Noviodunum - locul unde ei au pătimit moarte martirică în secolul al IV-lea - fiind aşezate spre închinare pe esplanada Primăriei din localitate. Moaştele Sfinţilor au fost întâmpinate de preoţii şi credincioşii din localitate în frunte cu autorităţile locale. Aici, cler şi credincioşi au adus laudă Sfinţilor şi adorare lui Dumnezeu Cel în Treime închinat, săvârşindu-se Acatistul Sfinţilor Mucenici.
Moaştele Sfinţilor Mucenici au fost întâmpinate apoi cu multă dragoste la Niculiţel, unde se găseşte martiriconul cu cripta în care au fost aşezate cinstitele moaşte în secolul al IV-lea. Aici, în apropierea criptei, pe un podium special amenajat, PS Visarion, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Mucenici, anticipând astfel marea sărbătoare de a doua zi. În Biserica închinată "Sf. Paraschiva" din Niculiţel, la miezul nopţii, preoţii au săvârşit şi Sfânta Liturghie.
Biserica ne pune în faţa ochilor modele de reală vieţuire creştină
Pe 4 iunie, ziua prăznuirii Sfinţilor Martiri de la Niculiţel, întreaga Dobroge s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. Ierarhi veniţi de la mare distanţă: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii, au fost întâmpinaţi, după tradiţie, cu pâine, sare şi flori. Moaştele au fost scoase, la fel ca în vara anului 1971, din cripta bazilicii, purtate de preoţi şi aşezate spre închinare într-un loc special amenajat, pelerinilor veniţi în număr mare din zonă, dar şi din întreaga ţară. Pe un podium special amenajat, ierarhii, înconjuraţi de un mare sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit Sfânta Liturghie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de psalţi "Tronos" al Patriarhiei Române, condus de către diaconul Mihail Bucă. În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei a îndemnat credincioşii, ca pe lângă cinstirea pe care o aduc sfinţilor participând la slujbe şi săruntându-le cinstitele moaşte, trebuie să le urmăm şi pilda credinţei vieţii lor, a trăirii lor pe pământ, a dragostei pe care au avut-o faţă de Dumnezeu, dar şi faţă de oameni. Astfel, împlinind toate acestea putem să ne numim creştini binecinstitori şi rugători către sfinţi. Iată, astfel, cum Biserica ne pune în faţa ochilor modele de reală vieţuire creştină de acum 1700 de ani, şi care nu este învechită, cum ar putea să spună alţii, şi extrem de actuală.
La sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii, Episcopul Tulcii a mulţumit tuturor celor prezenţi: ierarhi, preoţi, autorităţi locale, credincioşilor veniţi la Niculiţelul străbun. În semn de mulţumire şi dragoste, Preasfinţia Sa a înmânat IPS Andrei şi PS Vincenţiu, veniţi pentru prima dată la Niculiţel, pentru prăznuirea Sfinţilor Mucenici, Crucea Sfântului Iachint. De asemenea, ierarhilor prezenţi le-a fost oferită câte o icoană a Maicii Domnului pictată în atelierele Episcopiei Tulcii.
Ierarhii prezenţi au mers apoi în pelerinaj la Mănăstirea Cocoş, vizitând biserica mare a mănăstirii aflată în stadiul de pictură în mozaic, biserica care adăposteşte spre închinare în cursul anului moaştele Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip. Aici, în trapeza mănăstirii, a avut loc şi îndătinata agapă creştină.