De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Chipul luminos al părintelui Paisie Olaru, evocat la Sihăstria
La Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ au avut loc sâmbătă mai multe manifestări dedicate împlinirii a 20 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Paisie Olaru. Evenimentele religios-culturale de la Mănăstirea Sihăstria, derulate cu prilejul sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, au avut loc cu participarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a altor ierarhi din ţară şi străinătate.
Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a inclus şi Mănăstirea Sihăstria. Preafericirea Sa a fost însoţit de IPS Vasilios de Elassona, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi de PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La poarta mănăstirii, Patriarhul României a fost întâmpinat de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, de arhim. Victorin Oanele, stareţul aşezării monahale, de preoţii mai multor parohii din Arhiepiscopia Iaşilor, de vieţuitorii Sihăstriei, de credincioşi şi de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi", de la Mănăstirea Neamţ. În Biserica "Sf. Teodora de la Sihla", PS Ioachim Băcăuanul a oficiat o slujbă de Te Deum, la finalul căreia părintele stareţ Victorin Oanele şi-a exprimat bucuria pentru faptul că Părintele Patriarh Daniel a ajuns în mănăstirea de metanie pentru a lua parte la marcarea a 20 de ani de când ieroschimonahul Paisie Olaru a trecut la cele veşnice. Preafericitul Părinte Daniel a remarcat, în cuvântul pe care l-a rostit, că părintele Paisie Olaru este rugător în ceruri. "Cei care s-au rugat mult în timpul vieţii lor şi L-au iubit pe Hristos au mărturisit Preasfânta Treime, şi în cer se vor ruga împreună cu îngerii şi vor lăuda pe Dumnezeu. Am venit aici cu IPS Teofan, dar şi cu IPS Vasilios, care a devenit un prieten al Bisericii noastre Ortodoxe. Vă mulţumim pentru cuvântul de bun venit pe care ni l-aţi adresat şi dorim ca, pentru rugăciunile tuturor sfinţilor monahi, ocrotitori ai mănăstirilor, să vă dăruiască Preasfânta Treime bucuria comuniunii cu sfinţii şi bucuria simţirii ajutorului lor în viaţă", a spus PF Daniel.
Parastas pentru rugătorul smerit
Evenimentele prilejuite de comemorarea ieroschimonahului Paisie Olaru au debutat sâmbătă dimineaţă cu Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica "Sf. Cuv. Teodora de la Sihla", a Mănăstirii Sihăstria, de IPS Vasilios, IPS Teofan, IPS Andrei, IPS Casian, PS Ambrozie şi PS Emilian Lovişteanul. Parastasul pentru părintele Paisie a fost săvârşit de Întâistătătorul Bisericii noastre, înconjurat de soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi. Părintele Patriarh Daniel a evocat personalitatea duhovnicului Paisie Olaru, amintind că a avut o serie de virtuţi prin care rămâne veşnic viu în amintirea celor care l-au cunoscut.
"Chipul luminos al părintelui Paisie Olaru rămâne viu întipărit în memoria noastră, în sufletul nostru, sub forma acestor trei lumini împletite între ele, şi anume, chipul unui rugător smerit, al unui sfătuitor înţelept şi al unui părinte milostiv. Era un rugător smerit, în înţelesul că niciodată când se ruga sau slujea nu era interesat cum se prezintă în faţa oamenilor, ci doar cum să stea drept în faţa lui Dumnezeu. Se ruga mult în tăcere. Rugăciunea lui era una vizibilă, cunoscută de toţi, iar alta, tăcută, interiorizată. Părintele avea o înţelepciune mai întâi venită de la înţelepciunea omului smerit şi cumpătat de la ţară. Totdeauna, în pildele sale îmbina pildele Scripturii cu înţelepciunea omului care a trecut prin viaţă. Al doilea izvor al înţelepciunii lui erau Sfânta Scriptură şi scrierile sfinţilor. Al treilea izvor era propria experienţă de om care a trecut prin necazuri, prin sărăcie, care a văzut cu ochii săi Primul Război Mondial şi urmările lui asupra societăţii româneşti şi, desigur, din experienţa sa îndelungată în viaţa de mănăstire", a afirmat Părintele Patriarh Daniel.
Filme documentare şi mărturii
Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru prezenţa la manifestările comemorative ale părintelui Paisie, exprimându-şi speranţa că rugăciunile marelui duhovnic evocat la Sihăstria vor aduce multe binefaceri celor care i-au cinstit memoria. "Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca rugăciunile sale să ne cuprindă pe noi, ca învăţătura sa să ne cârmuiască mai departe pe calea mântuirii. Mormântul său, osemintele sale pământeşti, care sunt în aşteptarea Învierii, să fie acel izvor de bunătate, de candoare, de milostivire, izvor care l-a definit pe părintele nostru duhovnicesc, părintele Paisie Olaru". Soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi, căruia i s-a adăugat mulţimea de pelerini, s-a îndreptat către mormântul marelui duhovnic Paisie, unde a fost oficiat un Trisaghion. În demisolul Bisericii "Sf. Teodora de la Sihla" a avut loc un simpozion dedicat împliniri a 20 de la trecerea la Domnul a părintelui Paisie. În debutul manifestării, moderate de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost prezentat un film documentar despre părintele Paisie Olaru, realizat de postul de televiziune al Patriarhiei Române, TRINITAS TV, intitulat "Părintele Paisie, Duhovnicul". Ierarhii prezenţi au ţinut cuvântări şi au dat mărturii despre chipul duhovnicesc al părintelui Paisie. De asemenea, a fost prezentat un film cu ieroschimonahul Paisie din arhiva Mănăstirii Sihăstria. Părintele Mitropolit Teofan a adăugat la final faptul că marcarea celor 20 de ani de la plecarea sa la Domnul s-a transformat într-o întâlnire cu marele duhovnic care a vieţuit în Mănăstirea Sihăstria. "I-am văzut chipul, i-am ascultat glasul, i-am simţit prezenţa. Socotesc că toţi cei de faţă, cei care l-au cunoscut şi cei care nu l-au cunoscut, ne-am aşezat din nou în faţa patului său de suferinţă, epitrahilul său s-a aşezat pe creştetul nostru, cu fruntea caldă poate i-am atins genunchiul rece datorită bătrâneţii şi suferinţei", a mai spus Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan.