Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinci ani de la întronizarea IPS Mitropolit Laurenţiu
Un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei mitropolitane din Sibiu şi profesori de la Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna" din oraş, au oficiat sâmbătă, 13 noiembrie, o slujbă de Te Deum la împlinirea a cinci ani de la întronizarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu ca Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului.
Slujba de Te Deum oficiată la împlinirea a cinci ani de la întronizarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu ca Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului a adunat în Catedrala mitropolitană din Sibiu numeroşi credincioşi. Soborul de preoţi a fost condus de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, alături de marele eclesiarh al catedralei, protosinghelul Macarie Ţuţul, prodecanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, părintele prof. dr. Aurel Pavel şi pr. conf. dr. Constantin Necula de la aceeaşi facultate. Deşi IPS Mitropolit Laurenţiu nu a fost la Sibiu, în ziua aniversării celor cinci ani de păstorire a credincioşilor din Ardeal, evenimentul a fost sărbătorit şi primit cu mare bucurie de preoţii şi credincioşii de aici. "Darul cel mare" Cuvântul festiv a fost rostit de părintele Constantin Necula, care a exprimat bucuria pe care o simt toţi clericii şi credincioşii din Ardeal, la acest moment aniversar. "Ardealul nu a fost niciodată lipsit de darul cel mare al unui mitropolit luminat, dar cel mai important lucru este că Dumnezeu păstrează acest dar pentru noi şi trecem din lumină în lumină. De fiecare dată, suntem protejaţi prin prezenţa unor bărbaţi vrednici pe scaunul Mitropoliei Ardealului, de tot felul de alunecări sau sminteli care ar putea să apară în popor. La aceste vremuri, când liderii politici, culturali sau economici ne trădează, trebuie să recunoaştem că nu e decât harul lui Dumnezeu că numai liderii spirituali, liderii Bisericii, încearcă în toată viaţa lor, prin rugăciunile lor şi prin dragostea lor, să ne ţină strânşi în jurul singurului ideal pentru care merită să murim şi să înviem deopotrivă, idealul Împărăţiei cerurilor. A rânduit Dumnezeu ca în ziua aceasta, în care-l prăznuim şi pe Sfântul Ioan Gură de Aur, să-l prăznuim pe IPS Laurenţiu, care poartă suma harismelor Ţării Făgăraşului în care s-a născut şi a acestei părţi de Ardeal în care-şi desfăşoară activitatea. Dincolo de tenacitate şi dorinţă de muncă se află foarte multă dragoste faţă de păstoriţii Înalt Preasfinţiei Sale", a spus părintele Necula.