De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Cinci finalişti din Oltenia
Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit joi, 14 martie, faza mitropolitană a Concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere, 20 de ani de la trecerea la cele veşnice“. Au participat cinci candidaţi, elevi seminarişti şi studenţi din Mitropolia Olteniei.
Concursul naţional de teologie închinat emeritului preot şi profesor Dumitru Stăniloae şi-a desemnat câştigătorii la faza mitropolitană în Oltenia. În urma evaluării scrise, din numărul celor cinci participanţi, doi dintre aceştia (un elev seminarist şi un student) vor reprezenta Oltenia la Bucureşti, în faza pe Patriarhie. Este vorba despre Petru Mihai Rădulescu, elev în clasa a X-a la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim“ din Târgu Jiu (media 9,25), şi Mihail Valeriu Zamfirescu, masterand al Facultăţii de Teologie din Craiova (media 9,25).
După o perioadă intensă de pregătire, cei trei elevi seminarişti (doi de la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim“ din Târgu Jiu şi unul de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea) şi cei doi studenţi teologi craioveni, calificaţi în această etapă, s-au confruntat într-o întâlnire strânsă, cu subiecte formulate din întreaga viaţă şi operă a pr. Stăniloae.
Concursul a fost deschis de pr. lect. univ. dr. Adrian Ivan, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, care a ţinut să sublinieze importanţa personalităţii şi operei marelui profesor şi cleric al Bisericii Ortodoxe Române. Înaintea primirii subiectelor, fiecare participant a fost atenţionat cu privire la importanţa examenului şi a rolului său în formarea spiritului competitiv, „benefic celor care doresc să se autodepăşească“. Timpul de lucru pus la dispoziţia concurenţilor pentru realizarea lucrării a însumat trei ore. Evaluarea s-a făcut de către o comisie de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, coordonată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Despre importanţa şi impactul acestui concurs în rândul participanţilor au fost făcute mai multe mărturisiri. „Acest concurs reprezintă o şansă pentru noi, elevii seminarişti. Pregătirile le-am început încă de când am auzit de organizarea fazei eparhiale. Un rol foarte important în pregătirea noastră l-a avut părintele director, care ne-a pus la dispoziţie întreaga bibliografie“, a mărturisit Petru Rădulescu, elev în clasa a X-a la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim“ din Târgu Jiu.
„Subiectele au fost dificile, dar în acelaşi timp accesibile, întrucât opera părintelui Dumitru Stăniloae este foarte profundă. Prin intermediul acestui concurs, am reuşit să aprofundăm învăţătura dogmatică alcătuită de marele nostru teolog şi, de ce nu, să încercăm să o aşezăm în realitatea concretă a vieţii noastre“, a spus Mihail Valeriu Rădulescu, student masterand în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova.