Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinci ierarhi la hramul Catedralei Episcopale din Huși
Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este prilej de mare bucurie pentru credincioșii din Huși, fiind hramul Catedralei Episcopale din localitate. În această zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române, după ce în ajunul sărbătorii, Preasfințitul Părinte Ignatie, chiriarhul locului, a săvârșit slujba Vecerniei Mari și a Litiei.
Lăcașul ctitorit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt în anul 1490 la Huși și-a așteptat și în acest an cu bucurie închinătorii, în zi de ales praznic, cinci ierarhi rugându-se și binecuvântându-i pe cei care i-au pășit pragul.
Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.
Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale, dirijați de diaconul Vlad Mironescu.
Pelerinii s-au putut închina la icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, care au fost așezate afară, într-un baldachin special, în preajma Catedralei Episcopale.
La momentul potrivit, credincioșii, prezenți în număr mare, au fost împărtășiți de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Hristos.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a vorbit despre străduința de a-i urma pe sfinți, cu conștiința că au fost oameni care, la rândul lor, au avut încercări și slăbiciuni, biruite prin rugăciune, pocăință și dragoste:
„În viața creștinilor, cinstirea sfinților se arată în felurite moduri. Cea mai aleasă, adâncă și cuprinzătoare cinstire se arată când noi încercăm, cu toate slăbiciunile noastre, să urmăm sfinților, după puterea dată de Dumnezeu și după voința proprie.
Sfântul Apostol Pavel spune «fiți mie următori, precum eu sunt următor lui Hristos»; viața creștinilor este o urmare a sfinților, o urmare a lui Hristos.
Ca să urmăm pe cineva, acel om ne atrage. Dacă nu ne atrage, dacă nu ne uimește, dacă nu ne emoționează sau sensibilizează, nu îl urmăm. În chipul lor binecuvântat, Sfinții Apostoli Petru și Pavel uimesc, atrag, emoționează și sensibilizează prin viața lor aleasă, prin râvna de a-L urma pe Hristos, mărturisindu-L în toate colțurile lumii cunoscute atunci.
Mai presus de toate, ne uimesc și ne atrag capacitatea lor de jertfă, viața lor dăruită, până la sânge și moarte, Dumnezeului-Om Iisus Hristos, în Care au crezut, în Care au trăit și pe Care L-au mărturisit cu putere.
Văzând cât de sus sunt Sfinții Apostoli Petru și Pavel, noi simțim că «ei sunt departe, noi suntem neputincioși, purtători de trup și trăitori în context ostil, și nu-i putem urma pe sfinți, pentru că sunt atât de sus»”.
Părintele Mitropolit Teofan a arătat ce presupune drumul spre sfințenie:
„Sfințenia spre care tindem înseamnă a ne rupe de starea de păcat; a ne rupe de ritmul infernal al dorinței de a-l domina pe celălalt; a ne rupe de ritmul de iad al abuzului de avere, de putere și de plăcere; a ne rupe de ritmul infernal al sclaviei față de tehnologiile de orice fel, care ne transformă din oameni liberi în robi cu adevărat. Strădania de a ne separa de cugetarea cea lumească înseamnă strădania pe care au avut-o Sfinții Petru și Pavel. Această strădanie se cuvine a fi prezentă și în viața noastră, pentru dobândirea «omului celui dinlăuntru»”.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Ignatie a mulțumit, în numele preoților și credincioșilor din eparhie, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru dragostea, osteneala și bunăvoința pe care a avut-o de a fi în mijlocul creștinilor din Eparhia Hușilor, precum și ierarhilor care au fost alături în acest moment de bucurie, dar și autorităților publice și credincioșilor.
„Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă, în Epistola către Coloseni, «să cugetăm la cele de sus». Să fim, pe cât ne stă în putință, ființe altitudinale. Să avem privirea îndreptată spre cele cerești.
Sfântul Apostol Petru ne îndeamnă, în întâia sa epistolă, «să trăim ca oameni liberi și să nu folosim libertatea ca acoperământ al răutății».
Orice om desprins de sclavia păcatului - care ne dezumanizează, este un om liber și altitudinal. Așa ne vor cei doi Apostoli, Petru și Pavel”, a spus chiriarhul Huşilor.
La recomandarea Părintelui Episcop Ignatie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oferit Crucea Moldavă - cea mai înaltă distincție pentru clerici a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - părintelui consilier economic și social misionar Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”, în semn de recunoștință pentru toate activitățile social-filantropice derulate la nivelul eparhiei.
De asemenea, Preasfinția Sa a oferit Crucea episcopală „Episcop Grigorie Leu” primarului municipiului Huși, Ioan Ciupilan, în semn de apreciere și de recunoștință pentru ajutorul oferit constant și pentru deschiderea manifestată față de proiectele din domeniul filantropic, edilitar și cultural ale Episcopiei Hușilor.