La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cinstire adusă eroilor neamului
Miercuri, 12 iunie, la Galeria de Artă „Pro Armia“ din Timişoara a avut loc expoziţia de icoane pe sticlă închinate eroilor neamului, realizate de elevii Liceului Pedagogic „Carmen Sylva“ şi de copiii implicaţi în proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ de la Parohia Timişoara-Cetate.
Evenimentul a fost dedicat eroilor neamului, ostaşilor români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. „Expoziţia este un prinos de cinstire eroilor neamului, acelor oameni care prin credinţa şi jertfa lor ne-au oferit libertatea. Ne bucurăm că Cercul militar reprezentat de lt. col. Nicolae Dragan, care este şi gazda noastră, ne-a oferit acest spaţiu unde copiii au expus icoanele pictate. De asemenea, ne bucurăm şi de parteneriatul existent între parohia noastră şi Liceul Pedagogic «Carmen Sylva», concretizat în această minunată expoziţie de icoane pe sticlă. Astfel, copiii din cadrul proiectului «Hristos împărtăşit copiilor», alături de coordonatorul lor, diaconul Laurian Popa, au expus mai multe icoane pe care le-au realizat la întâlnirile avute la parohie“, ne-a declarat pr. Marcel Vlaicu, parohul Bisericii Timişoara-Cetate.
Elevii de la Liceul „Carmen Sylva“ au fost însoţiţi de profesoara lor de religie Mariana Anghel, cea care s-a implicat activ în buna desfăşurarea a evenimentului. „Am gândit această expoziţie ca o ofrandă pentru eroii neamului şi din dorinţa de a-i sensibiliza pe elevii noştri în ceea ce priveşte credinţa, jertfa şi dragostea de neam şi ţară a eroilor români. Elevii au dat dovadă de multă creativitate şi s-au implicat bucuroşi în acest proiect, care până la urmă este al lor“, a menţionat Mariana Anghel, profesoară de religie la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva“.
În cadrul întâlnirii au fost prezenţi şi elevii seminarişti de la acelaşi liceu, conduşi de profesorul Nicolae Şincari, care au susţinut un recital de pricesne specifice acestei perioade. Totodată, copiii care au expus au fost îndrumaţi şi de către lect. univ. dr. Liliana Popa, de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara. „Am lucrat cu aceşti copii care au dorit să-şi exprime creativitatea prin aceste icoane pe sticlă, activitate benefică pentru buna lor dezvoltare, şi sper să păstreze un loc în sufletul lor, căci pictarea icoanelor aduce frumosul şi duhovnicescul în inima lor“, a precizat profesoara Popa Liliana.
Coordonatorul proiectului a fost Mariana Anghel, profesoară de religie la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva“, iar dintre organizatori amintim pe prof. Ioana Anişoara, pr. Marcel Vlaicu, pr. Radu Bogdan, preot militar, Claudia Vlaicu, diacon Laurian Popa, prof. Nicolae Şincari şi lt. col. Nicolae Dragan.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos - Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.