Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinstire Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian
Sute de pelerini au participat la hramul Bisericii bucureştene Zlătari şi s-au închinat moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, prăznuit ieri. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Încă de la primele ore ale dimineţii, creştinii ortodocşi au venit să i se închine şi să ia binecuvântare de la mâna dreaptă a Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, cu ale cărui rugăciuni cei şovăielnici în credinţă se întăresc, iar cei care îndelung rabdă ispitele diavoleşti se întăresc şi se luminează, fiindcă „sfinţii sunt prieteni ai lui Dumnezeu şi când noi cerem ajutorul sfinţilor, ei împletesc rugăciunea noastră nevrednică şi puţină cu rugăciunea lor care se înalţă ca o mireasmă către cer, ca o jertfă bineplăcută“, cum a precizat în cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
De asemenea, Preasfinţia Sa a accentuat faptul că din viaţa celor doi sfinţi prăznuiţi ieri, Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Muceniţa Iustina fecioara, fiecare creştin trebuie să reţină adevărul cuvântului Evangheliei, că diavolul nu are putere asupra omului, dacă acesta din urmă se într-armează cu postul şi rugăciunea, întrucât „rugăciunea este cea care-l înalţă pe om lângă Dumnezeu şi îi dă omului puterea de a vorbi cu Dumnezeu, de a se asemăna lui Adam atunci când trăia în grădina Edenului, iar postul este cel care smereşte inima omului, cel care sfinţeşte viaţa omului şi-l aseamănă cu cei bineplăcuţi lui Dumnezeu“.
Înainte de oficierea slujbei de pomenire a ctitorilor şi a tuturor celor adormiţi în Domnul, pr. paroh Nicolae Dascălu a mulţumit Preasfinţitului Varsanufie Prahoveanul pentru prezenţa la slujba hramului, la aceste momente de trăire a bucuriei şi a luminii sfinţilor, de recunoştinţă aduse lui Dumnezeu şi i-a dăruit un album cu imagini din activitatea pastoral-misionară de până acum a Preasfinţiei Sale. PS Varsanufie l-a felicitat pe pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, pentru lucrările de restaurare deosebit de importante care s-au făcut la această biserică unde, nu cu mult timp înainte, „nu puteai să vezi nici măcar un chip de sfânt“. În ultimii ani, la Biserica Zlătari au fost executate importante lucrări de consolidare, iar în prezent se lucrează la restaurarea picturii şi la redobândirea frumuseţii de odinioară.