De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstire și evlavie față de Sfântul Grigorie Dascălul
Biserica Ortodoxă Română l-a cinstit ieri pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, un părinte duhovnicesc luminat și păstor de suflete iubit. Cu această ocazie, Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov, unde se află moaștele sfântului ierarh, și-a serbat hramul, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov și-a primit ieri în haine de sărbătoare credincioșii care au venit să îl cinstească pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești. Sărbătoarea de ieri a fost deosebită și prin numărul impresionant de credincioși, care au venit special din mai multe parohii din județul Ilfov, împreună cu preoții din parohiile lor. Pelerinii s-au închinat la moaștele Sfântului Grigorie Dascălul din biserica mare a Mănăstirii Căldărușani și au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Din soborul de slujitori care au slujit împreună cu ierarhul au făcut parte părintele arhimandrit Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, părintele protoiereu Cristian Burcea, de la Protopopiatul Ilfov-Nord, precum și alți slujitori de la mănăstirea ilfoveană. Cântările la strană au fost date de slujitori din Ilfov.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Timotei Prahoveanul le-a spus credincioșilor prezenți că Sfântul Grigorie Dascălul este, pentru locuitorii orașelor mari, un model de rugăciune și de închinare a vieții lui Dumnezeu.
„Sfântul pomenit astăzi s-a născut în București, ceea ce ne arată că și în marile cetăți se pot naște oameni care devin sfinți. Orașele aglomerate par a fi locuri care nu-i ajută pe oameni să se apropie de Dumnezeu, dar viața Sfântului Grigorie Dascălul, viața Sfântului Calinic de la Cernica și a altor sfinți care au odrăslit în mijlocul marilor cetăți, cum este Bucureștiul sau Constantinopolul, ne arată că de oriunde Dumnezeu Își cheamă oamenii aleși, prietenii Săi”, a spus PS Timotei. Ierarhul a remarcat că Sfântul Grigorie se bucură de la an la an de o cinstire mai intensă din partea credincioșilor, în special a celor din Ilfov, care îi citesc viața, îi păstrează amintirea faptelor și îi înalță rugăciuni.
„Din viața Sfântului Ierarh Grigorie aflăm că este primul dintre mitropoliții Țării Românești care s-a numit Dascălul, adică învățat, iubitor de înțelepciune de carte, dar mai presus de toate iubitor de Dumnezeu. Avem multe de învățat de la acest părinte și păstor de suflete, mai ales noi, slujitorii Sfintelor Altare. La o distanță de aproape 200 de ani de viețuirea sa aleasă și bineplăcută lui Dumnezeu, deși marcată de umilințe, exiluri și prigoane, trebuie să ne aducem aminte de dragostea fără margini pe care a avut-o față de Mântuitorul Iisus Hristos, dragoste care i-a fost răsplătită de Domnul prin chemarea sa la slujirea arhieriei, dragoste care la vremea tinereților s-a concretizat în numeroase traduceri din limba greacă”, a explicat Preasfinția Sa. De asemenea, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre legătura specială pe care sfântul o are cu Mănăstirea Căldărușani, unde, deși a stat foarte puțin în timpul vieții pământești, este locul de odihnă pentru sfintele sale moaște.
„Toate faptele sale știute și neștiute i-au împodobit sufletul cu o lumină care i-a înconjurat întreaga sa viață, dar mai ales către sfârșit, când dobândise și darul facerii de minuni, precum și darul bunătății inimii, un dar rar atunci, ca și acum. Când a fost scos din mormântul său din preajma Catedralei Mitropolitane din București, la 7 ani după trecerea la cele veșnice, a fost adus la Mănăstirea Căldărușani, unde era gropniță, loc special unde se păstrau osemintele marilor ierarhi și domnitori cu viață aleasă. Pe craniul său cineva a scris atunci că Mitropolitul Grigorie Dascălul era învățat și a condus Mitropolia Țării Românești vreme de 11 ani, în câteva cuvinte s-a amintit esențialul din viața sa, faptul că a fost în exil și a făcut mult bine”, a spus Preasfințitul Timotei Prahoveanul.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit întru preot pe diaconul Adrian Ionuț Gomoescu pe seama Parohiei Popești 2 din Protopopiatul Vălenii de Munte.