La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Cinstirea Adormirii Maicii Domnului în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În fiecare an, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este întâmpinată în Arhiepiscopia Dunării de Jos printr-un bogat program liturgic, mai multe așezăminte monahale din cadrul eparhiei având-o ocrotitoare pe Născătoarea de Dumnezeu. Manifestărilor liturgice la care a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian li s-a adăugat ceremonia militară organizată în Galați cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei.
În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului s-a încheiat pelerinajul tradițional organizat în Postul Adormirii Maicii Domnului în eparhie, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului întorcându-se la Mănăstirea Adam, județul Galați. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a poposit în mijlocul obştii și pelerinilor, săvârșind slujba Privegherii și Prohodul Maicii Domnului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul a vorbit despre bucuria și evlavia credincioșilor care s-au întâlnit în cele două săptămâni de post cu „Sfânta de la Adam”, aflată în pelerinaj în tot județul Galați și în municipiul Brăila.
În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, ierarhul a vizitat Mănăstirea „Tudor Vladimirescu” din județul Galați, care și-a serbat hramul, Înaltpreasfinția Sa săvârșind Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, a vorbit despre înțelesurile praznicului Adormirii Maicii Domnului și despre evlavia deosebită pe care credincioșii o au față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
La chinonic, copiii grupului catehetic din Parohia Vameș, însoțiți de vârstnici din aceeași comunitate, au interpretat cântări închinate Maicii Domnului. După Sfânta Liturghie, în biserica mănăstirii a fost săvârșit Parastasul pentru ctitorii și viețuitorii vetrei monahale trecuți la cele veșnice și apoi a fost binecuvântată pictura din trapeza ansamblului monahal. La final, chiriarhul locului a oferit daruri tinerilor și copiilor prezenți la hram.
În partea a doua a zilei de 15 august, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a participat la ceremonialul militar și religios prilejuit de Ziua Marinei, organizat pe faleza superioară din municipiul Galați.
Evenimentul a fost deschis cu intonarea Imnului național, citirea Ordinului comun al ministrului apărării naționale, ministrului afacerilor interne și al ministrului transporturilor și defilarea Gărzii de Onoare.
În prezența oficialităților militare și civile și a numeroși gălățeni, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de Te Deum și a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare.