Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinstirea Botezătorului Domnului în eparhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei
Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost sărbătorită după cuviință în Mitropolia Munteniei și Dobrogei, vineri, 24 iunie. Ierarhi din eparhiile acesteia au vizitat comunități monahale și parohiale, unde au săvârșit Sfânta Liturghie, rostind cuvinte de învățătură în care au evocat exemplul de smerenie și nevoință al Sfântului Proroc Ioan, Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s‑a aflat în mijlocul viețuitorilor și pelerinilor Schitului Brădetu din județul Argeș, care și‑a serbat în această zi hramul. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site‑ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul sfintei slujbe, Înaltpreasfinția Sa i‑a îndemnat pe credincioși să ia aminte mereu la nevoința și smerenia Sfântului Ioan Botezătorul și să încerce să îi urmeze modelul, pentru a se arăta, asemenea lui, „prieteni ai Mirelui”.
Parohia Herăști, județul Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a vizitat Parohia Herăști din localitatea Grebănu, județul Buzău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne‑a transmis părintele consilier eparhial Dragoș Olteanu.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre viața ascetică pe care Sfântul Ioan Botezătorul a dus‑o în pustie și despre misiunea lui specială: „Sfântul Proroc Ioan trăia în permanentă comuniune cu Dumnezeu, prin rugăciune, încât nimic nu îl făcea să se atașeze de lumea înconjurătoare, hrănindu‑se doar cu lăcuste și cu miere sălbatică. În felul acesta, s‑a pregătit pentru misiunea pe care avea să o îndeplinească la împlinirea vârstei de 30 de ani, atunci când s‑a apropiat de râul Iordan și a revenit printre oamenii pe care îi părăsise, rostind cuvintele: «Pocăiți‑vă, că s‑a apropiat Împărăția cerurilor»”.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen Zainea, fiu al satului, și a sfințit noul complex arhitectonic al parohiei, care cuprinde o casă de prăznuire, o capelă mortuară și o bibliotecă.
Mănăstirea Măxineni, județul Brăila
Vechea mănăstirea voievodală din localitatea brăileană Măxineni și‑a sărbătorit hramul în ziua de cinstire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Bucuria viețuitorilor și a pelerinilor a fost sporită de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, ne‑a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
La sărbătoarea mănăstirii au participat numeroși copii îmbrăcați în frumosul port popular și purtând pe cap cununi din spice de grâu și sânziene. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a subliniat necesitatea mijlocirii sfinților în viața oricărui credincios, precum și intensificarea relației cu ei prin rugăciune, oferind exemplul Sfântului Ioan Botezătorul, care s‑a arătat a fi „dascălul iubirii cuprinzătoare în familie, în creșterea copiilor, dar și dascălul copiilor care rămân în rugăciune în familiile îngerești, care sunt sfintele mănăstiri”.
Părintele Melchisedec Barbu a primit hirotesia întru protosinghel. La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii așezământului monahal.
Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”, Călărași
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a vizitat Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Călărași, care și‑a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a evidențiat aspecte importante despre lucrarea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul de vestire a Mântuitorului Iisus Hristos, despre modelul de viață și jertfelnicie pe care ni‑l oferă nouă, celor de astăzi: „O mare personalitate în istoria mântuirii neamului omenesc, la rândul său vestit de profeți. Dumnezeu Creatorul, prin gura profetului Maleahi, vorbește despre «îngerul Său, pe care îl va trimite să pregătească calea înaintea feței Sale». Mântuitorul Însuși a mărturisit că cel despre care vorbea astfel profetul Maleahi era Sfântul Ioan, ultimul și cel mai mare din prorocii Vechiului Testament”.
Mănăstirea Valea Teilor, județul Tulcea
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie în mijlocul viețuitorilor Mănăstirii Valea Teilor din județul Tulcea, care și‑a sărbătorit hramul, se arată pe site‑ul episcopiatulcii.ro.