Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinstirea Botezătorului Ioan la Mănăstirea Secu
De praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august, Mănăstirea Secu și-a serbat hramul istoric. Cu acest prilej, credincioșii veniți din zona Neamțului, dar și din alte părți ale țării, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Pelerini din toată țara au participat marți la hramul principal al Mănăstirii Secu din județul Neamț. Sfintele slujbe dedicate acestei zile de sărbătoare au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, chiriarhul le-a vorbit celor prezenți despre întoarcerea la Dumnezeu prin pocăință: „Dumnezeu ne-a rânduit chiar nouă, oameni plini de păcate, revenirea în fire, intrarea în duh de pocăință și întoarcerea la casa Tatălui nostru, care este Biserica. Întoarcerea prin pocăință la casa Tatălui nostru se arată în multe feluri. În primul rând, suntem chemați să fim cuprinși de îngândurarea: «Nu cumva nu suntem pe cale? Nu cumva rătăcim?» Chemarea spre pocăință se arată, în al doilea rând, prin întoarcerea minții noastre la Dumnezeu. Întoarcere care înseamnă a nu ne mai hrăni din cuvintele înțelepciunii acestei lumi și a ne deschide spre a fi învățați, cum spune Sfântul Apostol Pavel, prin cuvintele care vin de la Duhul Sfânt. Întoarcerea minții către Dumnezeu, prin pocăință, înseamnă a dobândi gândul lui Hristos, gândirea Bisericii. Să nu ne hrănim cu vicleniile lumii. Prin atitudine smerită, prin gândul la Dumnezeu, prin rugăciune și prin citirea Sfintelor Scripturi, omul se golește de duhul lumii și se umple de gândirea lui Dumnezeu”.
Pe parcursul zilei, credincioșii prezenți la Mănăstirea Secu s-au putut închina la moaștele Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, ce au fost așezate în Agheasmatarul din curtea mănăstirii. Programul liturgic a continuat marți seara, cu Privegherea în cinstea Sfântului Ierarh Varlaam și a Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu.