La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Cinstirea evenimentului de la 1859 în orașul Unirii
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită miercuri, 24 ianuarie, la Focșani, județul Vrancea, printr-o serie de manifestări religioase, militare, culturale și artistice. În Catedrala Unirii din municipiu, aflată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum.
Din soborul care s-a rugat împreună cu ierarhul locului au făcut parte pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, părinții protoierei din cele două județe, slujitorii lăcașului de cult, dar și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre importanța zilei de 24 ianuarie 1859 pentru poporul român.
„Să ne străduim să fim uniți, dragii mei, deoarece vă aduc în atenție că și în urmă cu 165 de ani exista ispita duhului dezbinării, însă românii de atunci au pus mai presus de orice dragostea față de neamul lor și au conștientizat că nu putem birui necazurile și greutățile acestei lumi decât dacă suntem uniți. Sfânta noastră Biserică i-a binecuvântat și sprijinit concret dintotdeauna pe bravii fii ai poporului român în împlinirea idealurilor de unitate, independență și a altor țeluri sfinte. Iată, vedeți că, de la an la an, adunându-ne aici, în Catedrala Unirii din Focșani, dăm un înțeles sacru acestei sărbători în care evocăm și pomenim pe făuritorii Unirii de la 1859 și, în același timp, ne rugăm lui Dumnezeu ca să ne înțelepțească și pe noi să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor pe care le-au avut aceștia de la urmașii lor”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă a Catedralei Unirii din Focșani și de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei. Cu această ocazie, toți cei prezenți au cântat în cor Imnul Național al României, „Deșteaptă-te, române!”, precum și piese patriotice și religioase: „Hora Unirii” și „Apărătoare Doamnă”.
Manifestările au continuat la Muzeul Vrancei, fostul Palat de Justiție, unde Părintele Arhiepiscop Ciprian a participat la Simpozionul internațional „Uniți prin Istorie! Spațiul românesc la 165 de ani de la Unirea Principatelor Române”, cu tema „Românii și războiul din Ucraina: unitate, solidaritate, integrare europeană”. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a luat parte la ceremonia militară desfășurată în Piața Unirii, alături de reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, cadre militare, clerici și numeroși focșăneni.