În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Cinstirea Icoanei „Prodromița” în Capitală
Sute de credincioşi din Capitală şi din țară au fost prezenți vineri, 12 iulie 2019, la hramul de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului închinat Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară de lângă locașul de cult de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Și anul acesta, pelerinii veniți din diferite cartiere ale Capitalei, din împrejurimi, precum și din Maramureș și alte zone ale țării, au participat cu evlavie la sărbătoarea hramului de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului din București, unde s-au putut închina la Icoana Maicii Domnului „Prodromița”, o copie a icoanei celebre de la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Altarul de vară al așezământului de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal administrativ; părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, precum și alți preoți și diaconi.
Sărbătoarea cinstirii Icoanei „Prodromița” a început joi, 11 iulie 2019, cu slujba Privegherii săvârșită la Paraclisul Catedralei Naționale de către Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, Icoana Maicii Domnului „Prodromița” a fost purtată de slujitori în jurul locașului de cult.
Vineri, în ziua cinstirii Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, în prezența a numeroși credincioși. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică și a arătat că trebuie să ne orientăm viața după ce ne învață revelația dumnezeiască. „Maica Domnului este pomenită și în Evanghelia de astăzi, când cele două surori l-au primit pe Mântuitorul în casa și în curtea lor și, desigur, Iisus nu era singur. De față au fost și Sfinții Apostoli și mulțimea care Îl urma să asculte cuvintele Lui și să vadă minunile pe care le săvârșea. Pentru că Marta se pregătea să respecte și să sublinieze darul și legea ospitalității, sora ei, Maria, alesese să stea mai aproape de Domnul Hristos și era cucerită de învățătura și de cuvintele Domnului. După ce Mântuitorul a lămurit-o pe Marta, care solicita ca sora ei să vină și ea să ajute, i-a zis că de multe se îngrijește, dar un singur lucru trebuie. Desigur, nu înseamnă că nu trebuie să ne ocupăm de cele necesare vieții noastre. Însă nu trebuie să facem excese, așa cum Marta se străduia dintr-o pornire sufletească de cinstire și de respect, dar și de grija care trecuse limita. Trebuie să avem în grijă și cele ale vieții noastre și să nu scăpăm din vedere lucrul cel mai important, și anume orientarea vieții noastre care se face după descoperirea dumnezeiască, care ne-a împărtășit ceea ce trebuie să cunoaștem despre Dumnezeu atât cât putem noi să cuprindem și atât cât ne este de folos pentru mântuirea sufletului nostru”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
De asemenea, ierarhul a arătat că Icoana „Prodromița” este cinstită în mod special pentru că este făcătoare de minuni și face vizibile în lume ajutorul și mijlocirea Maicii Domnului.
„Iordache Nicolau, care a acceptat să picteze această icoană, a pregătit lemnul destinat și toate preparatele pentru așezarea culorilor și a zugrăvit veșmintele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale Mântuitorului, rămânând ca la urmă să săvârșească ceea ce era mai important, și anume zugrăvirea chipurilor. Pictorul s-a rugat și a încercat să picteze chipurile, dar totul a ieșit cum nu se aștepta, încât a ajuns să creadă că și-a uitat darul cu care Dumnezeu îl înzestrase și cu care lucrase toată viața. Ostenit, a acoperit icoana cu o năframă și s-a dus să se odihnească, gândindu-se ca a doua zi să termine lucrarea. A doua zi o mare minune s-a petrecut, căci ridicând mahrama a găsit cele două chipuri desăvârșite. Această desăvârșire a recunoscut că nu s-a făcut de mână omenească, iar mai târziu la restaurare și cercetare s-a constatat că pe fața Maicii Domnului și a Mântuitorului nu sunt urme clasice de pensule și de pictură. Prin aceasta s-a arătat că icoana este făcătoare de minuni. Istoria creștină este plină de nenumăratele vindecări și daruri pe care le-a revărsat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ca o Maică preaiubită și milostivă peste toți cei care au avut nevoie și care s-au rugat ei cu credință”, a arătat Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
Evenimentele dedicate prăznuirii Icoanei „Prodromița” de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au început miercuri, 10 iulie 2019, în vecinătatea locașului fiind organizată o seară duhovnicească, în cadrul căreia cunoscuți interpreți de muzică populară au cântat pricesne din diferite zone ale țării noastre.
Pelerinii veniţi din Maramureş la hramul de vară al paraclisului au oferit la final pachete cu hrană muncitorilor de pe şantierul Catedralei Naţionale, punctând şi pentru aceştia ziua sărbătoririi Icoanei „Prodromiţa“.