Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinstirea Mucenicilor Epictet și Astion la Halmyris
Sfinții Mucenici Epictet și Astion, cinstiți de Biserica noastră la 8 iulie, au fost înainteprăznuiți duminică, 7 iulie, la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea. În ajunul zilei lor de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de arhierei, marcându-se astfel în mod solemn și împlinirea a 18 ani de la descoperirea sfintelor lor moaște în Dobrogea.
Întrucât sărbătoarea Sfinților Mucenici Epictet și Astion a picat anul acesta în ziua de luni, prăznuirea lor a început din ajun la Mănăstirea Halmyris, unde numeroși credincioși au venit în pelerinaj să cinstească sfintele lor moaște. Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium, în vecinătatea bisericii mănăstirii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
„Duminică, de la ora 9:30, ierarhii, preoții, diaconii și credincioșii prezenți au participat la o procesiune în cadrul căreia s-au purtat raclele cu sfintele moaște ale Mucenicilor Epictet și Astion, de la biserica mare a mănăstirii până la locul special amenajat, unde sfintele odoare au fost așezate. Raclele au rămas aici, pentru a fi cinstite de credincioșii prezenți la sărbătoare. Pelerinii veniți din județul Tulcea, din județele învecinate sau chiar din țară au avut astfel posibilitatea să se închine la moaștele Sfinților Epictet și Astion, vindecători de boli trupeşti şi sufleteşti”, ne-a transmis pr. Felix Neculai, consilier eparhial al Episcopiei Tulcii.
Pericopa evanghelică duminicală a fost explicată credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian: „La Mănăstirea Halmyris am învățat cât este de importantă grija pentru suflet, prin care se accentuează grija pentru toate Bisericile, adică pentru orice frate și soră în Hristos. Atunci când vom înmulți grija pentru a fi în comuniune cu Dumnezeu și aproapele, Mântuitorul ne va învăța să ne diminuăm multele griji prea lumești”.
De asemenea, și Arhiepiscopul Tomisului a punctat faptul că mucenicii adună în jurul lor poporul binecredincios prin sfințenia și darurile care se revarsă prin moaștele lor. „Este un moment de mare bucurie, de emoție și de sfințenie. Sunt sfinții cei mai vechi de pe teritoriul țării noastre, sunt sfinții tămăduitori care au făcut înconjurul lumii creștine cu minunile lor, sunt mai departe mărturisitorii credinței prin sfintele lor moaște și prin darurile pe care le aduc asupra creștinilor. De aceea, venim aici însuflețiți de multă credință și de acest sentiment al comuniunii cu sfinții”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie.
Și Episcopul Tulcii, în cuvântul său, a punctat ideea că mucenicii ne învață pe noi cei de astăzi să căutăm în viața noastră mai întâi Împărăția cerurilor și dreptatea lui Dumnezeu: „Este o zi în care ne-am împărtășit din harul și darurile Sfintei Liturghii arhierești și din cuvântul cel viu și de viață dătător al Evangheliei Domnului Hristos. Iată că și prin pilda mucenicilor de la Halmyris învățăm să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte, necesare vieții acesteia și celei viitoare, ni se vor adăuga”.
După slujba Parastasului, credincioșii au luat parte la tradiționala agapă oferită în trapeza mănăstirii.
Biserica Mănăstirii Halmyris se află în lucrări de construcție din anul 2002.
„Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a rânduit o zi frumoasă, cu ierarhi, mulți preoți, diaconi, mulțime multă, rugându-ne să ne ajute Dumnezeu să putem ridica sfânta mănăstire, iar pe toți cei care doresc să vină și să se închine la sfintele moaște ale Mucenicilor Epictet și Astion, mari făcători de minuni, îi așteptăm cu dragoste la noi”, a spus protosinghelul Iov Archiudean, starețul Mănăstirii Halmyris.
Anul acesta se împlinesc 18 ani de la descoperirea martirionului și a moaștelor Sfinților Epictet și Astion, în vara anului 2001, în urma cercetărilor arheologice efectuate în antica cetate Halmyris aflată pe brațul Sfântul Gheorghe al Dunării. Sfinții Epictet preotul şi Astion monahul au fost martirizaţi la 8 iulie 290.