În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Cinstirea ocrotitoarei Moldovei la o biserică istorică din București
Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași a fost cinstită luni, 14 octombrie, în mod special și în București, la Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, care și-a sărbătorit pentru prima dată cel de-al treilea hram închinat acestei sfinte mult iubite de poporul român. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Credincioșii și pelerinii care au venit luni la cea mai veche biserică din Capitală s-au putut închina la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, precum și la o frumoasă icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva, pictată de Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, păstrată în tezaurul sacru al acestui sfânt lăcaș istoric. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, la Sfânta Liturghie, au făcut parte: părintele paroh Gheorghe Zaharia; părintele Ciprian Florin Apetrei, părintele Florin-Iulian Scuturoiu și părintele Bogdan Nedelcu, slujitori la Biserica Domnească din centrul Capitalei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să o aibă ca model pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, care în viața ei a îmbinat credința cu faptele bune.
„Din viața Sfintei Parascheva, în mod deosebit, două fapte atrag atenția tuturor, cerându-se a fi urmate: în primul rând, dreapta credință, prin care a biruit încercările răului, și, în al doilea rând, dreapta viețuire, plină de fapte bune, către toți cei aflați în nevoi. Asta cere Mântuitorul Iisus Hristos şi de la noi: credință dreaptă și fapte bune. Doar credinţă fără fapte nu e suficient. Credinţa fără fapte, moartă este, ne spune Sfântul Apostol Iacov. Pentru credința și viețuirea ei dreaptă, Sfânta Parascheva a dobândit de la Dumnezeu darul de a fi făcătoare de minuni, mult folositoare, mângâietoare a celor întristaţi, ascultătoare a rugăciunilor celor cucernici, ocrotitoare a fecioarelor, povăţuitoare a văduvelor, ajutătoare a străinilor, mângâietoare a celor prigoniţi, vindecătoare a bolilor trupeşti, izbăvitoare de spaimă şi de pagube, mijlocitoare a celor greşiţi, folositoare a celor asupriţi, scăpare a celor judecaţi şi osândiţi pe nedrept, stârpitoare a răutăţilor, izvorâtoare a milostivirii, feritoare de răutăţi, aducătoare de bunătăţi. Puterea ei vine din sfinţenia şi din bunătatea ei, adică din iubirea ei faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni”, a reliefat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
Citiţi şi: Laudă de seară adusă Sfintei Parascheva la Biserica Domnească din Capitală