Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinstirea ocrotitorului Mănăstirii Rogozu din Vrancea
Mănăstirea Rogozu din localitatea vrânceană Slobozia Bradului și-a cinstit joi, 24 iunie 2021, ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de șase ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența obștii de maici și a numeroși credincioși.
În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a subliniat că nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este răspunsul lui Dumnezeu la rugăciunile stăruitoare ale părinților săi, Zaharia și Elisabeta. Ierarhul a amintit că, după trecerea la cele veșnice a bătrânilor săi părinți, copilul Ioan, care simțise încă din pântecele maicii sale vocația de a-L sluji pe Dumnezeu (Luca 1, 41), și-a îndreptat pașii spre pustie, unde și-a petrecut viața în rugăciune neîntreruptă și aspră asceză, hrănindu-se cu lăcuste și miere sălbatică (Matei 3, 4).
„Când a împlinit vârsta de 30 de ani, a revenit printre oameni, în apropierea râului Iordan, propovăduind «botezul pocăinței întru iertarea păcatelor» (Marcu 1, 4). Fără îndoială, locuitorii din Ierusalim și împrejurimi auziseră multe lucruri despre prorocul Ioan, motiv pentru care s-au grăbit să-l întâlnească, cerându-i sfaturi pentru viața lor spirituală. În funcție de responsabilitățile lor sociale, Ioan le oferea tuturor cuvânt de folos, îndemnându-i să fie cinstiți, milostivi și corecți unii cu alții, dar mai ales să conștientizeze faptul că «s-a apropiat Împărăția cerurilor» (Matei 3, 2)~, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii Mănăstirii Rogozu mutați la Domnul. Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Maica stareță, stavrofora Serafima Pricop, i-a mulțumit chiriarhului locului pentru slujire și i-a dăruit din partea obștii monahale o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul.