De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstirea Prorocului Ilie Tesviteanul la Mănăstirea Radu Vodă
De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, marți, 20 iulie 2021, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai acestui așezământ monahal.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața și lucrarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, prezentate în Cartea a 3-a și a 4-a a Regilor din Vechiul Testament: „Profetul Ilie a trăit cu aproape 900 de ani înainte de Hristos. S-a născut într-o familie preoțească din Tesva Galaadului. Hrănit cu foc și purtat de îngeri, Ilie a devenit apărătorul Legii lui Dumnezeu într-o vreme în care poporul s-a abătut de la închinarea la Dumnezeu Cel adevărat. Regele, căsătorindu-se cu o femeie din ținuturile Feniciei, păgână, idolatră, a adoptat cultul lui Baal și al Așerei, părăsind închinarea către Singurul și Adevăratul Dumnezeu. Atunci, Dumnezeu i-a poruncit lui Ilie, care era drept și care nu și-a plecat genunchii unui dumnezeu străin, să meargă înaintea regelui și să-i spună că fapta lui va aduce o pedeapsă pe care o va resimți tot poporul. Vreme de trei ani și șase luni nu a căzut din cer nici o picătură de ploaie și nici măcar rouă. De aceea, oamenii nu aveau ce mânca, animalele mureau, iar regele continua în înșelarea sa. (…) În anul al treilea al cumplitei secete, Ilie s-a dus din nou la curtea regelui și l-a invitat la o jertfă pe Muntele Carmel. Acolo, profetul i-a spus regelui să facă un jertfelnic înălțat din pietre, după cum cerea legea Vechiului Testament, să pună deasupra lemne, să le stropească cu apă și apoi să pună jertfa. De dimineață până seara, au strigat preoții lui Baal și ai Așerei să trimită foc din cer. Când s-a rugat Ilie pe un jertfelnic asemănător, îndată Dumnezeu a coborât foc din cer, care a mistuit jertfa lui. Poporul i-a ucis pe toți preoții păgâni, 850 la număr, dar nici atunci regii nu au crezut în Dumnezeu, făcând mai multe nedreptăți”.
De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat principalele învățături care se desprind din această sărbătoare. „Cea dintâi învățătură a acestei sărbători este închinarea la Singurul și Adevăratul Dumnezeu, iar învățătura Lui nu poate fi niciodată completată de învățături străine. Această sărbătoare ne mai arată cât de mult poartă de grijă Dumnezeu celor aleși ai Lui. Persecutat de rege, urmărit de supușii acestuia, profetul Ilie a fost hrănit în chip minunat de păsările cerului. Profetul Ilie ne oferă și o strălucită lecție de curaj. Dacă noi ne rușinăm înaintea stăpânitorilor, el ne arată că cel care urmează pe Dumnezeu nu se va rușina niciodată de oamenii acestei lumi. Iubirea față de Dumnezeu trece dincolo de iubirea pentru regi. Trăind o viață atât de austeră, plină de rugăciune și de curaj, Sfântul Proroc Ilie a fost considerat un înaintemergător, altfel decât Ioan Botezătorul. De aceea, sunt foarte multe lucruri care îi aseamănă, iar Biserica îl consideră printre marii rugători. În locurile înalte, în locurile din munți, Sfântul Ilie este protector al bisericilor sau paracliselor alături de sărbătoarea Schimbării la Față. Părinții Bisericii ne spun că viața Sfântului Ilie este o prefigurare a ceea ce se va întâmpla în legea harului”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.