De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstirea Sfântului Antipa de la Calopodești la Roman
Duminică, 9 ianuarie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit slujba Privegherii cu prilejul hramului Paraclisului Catedralei închinat Sfântului Antipa de la Calapodeşti. Credincioșii care au participat la slujbă s-au putut închina la moaștele sfântului.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre viața și nevoințele Sfântului Antipa, amintind faptul că sinaxarul sfinților români începe în fiecare an calendaristic cu prăznuirea acestui sfânt cinstit în Ortodoxia universală: „Potrivit rânduielii liturgice a Bisericii noastre Ortodoxe Române în ceea ce privește cinstirea sfinților români, fiecare an calendaristic începe cu prăznuirea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, așa cum este trecut în sinaxar. Sfântul Antipa este prezent și cinstit și în sinaxarele altor biserici ortodoxe, cum este cea a Rusiei și a Serbiei, ceea ce înseamnă că acest sfânt isihast este prăznuit în Ortodoxia universală. Așadar, am putea spune că un român este prezent în lista marilor sfinți cuvioși și isihaști, a rugătorilor care au dobândit rugăciunea curată și s-au împărtășit din lumina taborică”.
Ierarhul a refăcut pentru cei prezenți itinerarul spiritual al Sfântului Antipa, care în călătoriile sale a zăbovit prin orașe precum Iași, Petersburg, Kiev, precizând faptul că prin viața sa aspră și nevoința rugăciunii este un sfânt isihast născut în Eparhia Romanului și Bacăului.
La finalul cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre dezvoltarea cultului acestui sfânt în eparhie, ca rezultat al cinstirii sale de către credincioși, alături de Sfânta Parascheva, prin ctitorirea de biserici și inaugurarea centrelor cultural-caritabile, în numele său, în diferite parohii: „Prin strădania noastră, în ultimii 15 ani am organizat în această localitate o mănăstire în cinstea cuviosului Antipa. Împreună cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, care este de asemenea o sfântă isihastă cu viață monahală, el este ocrotitorul eparhiei, iar credincioșii au evlavie la acest sfânt. Cultul acestui sfânt s-a dezvoltat în ultimul timp datorită faptului că s-au ridicat biserici în cinstea lui, s-au inaugurat centre caritabile și culturale care îi poartă numele, am întocmit slujba și acatistul și sinaxarul sfântului. Așadar, «Anul omagial al rugăciunii și al comemorării sfinților isihaști» începe cu prăznuirea Sfântului Antipa de la Calapodești”.
La sfârșitul slujbei, ierarhul i-a miruit pe toți cei prezenți, clerici și mireni.