De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstirea Sfântului Haralambie la o mănăstire încercată din județul Buzău
Mănăstirea Rătești din județul Buzău și-a sărbătorit sâmbătă, 10 februarie, cel de-al doilea ocrotitor, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica din cimitirul vechi al așezământului monahal.
În lăcașul cu hramurile „Buna Vestire” și „Învierea lui Lazăr” a fost așezată spre închinare racla în care se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Haralambie, dar și părticele din moaștele Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, ale Sfinților Cosma și Damian, cei din Asia, și Sfântului Lavru.
Din sobor au făcut parte pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, protos. Sava Păun, duhovnicul Mănăstirii Rătești, protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, consilier eparhial, pr. Cătălin Haralambie, de la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Buzău, și pr. Ionel Catrina, slujitor la Mănăstirea Rătești.
Sărbătoarea hramului a adunat laolaltă călugărițele din obștea așezământului buzoian, în frunte cu maica stareță Ghelasia Tănase, alte starețe și monahii de la diferite mănăstiri vrâncene, precum și numeroși credincioși.
„Mântuitorul a spus, într-o anumită împrejurare, că «cine va voi să-și scape sufletul îl va pierde; iar cine își va pierde sufletul pentru Mine îl va afla. Pentru că ce-i va folosi omului dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?» (Matei 16, 25-26). Biserica a propovăduit dintotdeauna acest adevăr evanghelic, pentru ca oamenii să conștientizeze că viața pământească - și de ar atinge sau depăși 100 de ani -, fără pocăință, fără grija față de suflet, degeaba a fost trăită”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Mănăstirea Rătești din județul Buzău a trecut în ultimii ani prin mari încercări, incinta veche a așezământului și biserica istorică ruinându-se complet în urma unei alunecări de teren ce a început în 2014.