Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a fost prezent duminică în Parohia românească „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Panciova, Serbia. Credincioșii ortodocși români din această
Cinstirea Sfântului Ierarh Nifon la Târgoviște
În zilele de 10 și 11 august, se vor desfășura la Târgoviște, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, ceremoniile dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, eveniment spiritual central al eparhiei.
Ceremoniile dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon vor debuta sâmbătă, 10 august, cu slujba Vecerniei săvârșită pe un podium special amenajat, în apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Târgoviște. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, îi va premia pe cei 21 de elevi care au obținut primele locuri la etapa județeană a Olimpiadei naționale de religie și a Olimpiadei naționale interdisciplinare „Cultură și spiritualitate românească”, împreună cu cei 19 profesori îndrumători.
Duminică, 11 august, credincioșii sunt așteptați să vină încă de la primele ore ale dimineții pentru a participa la Sfânta Liturghie, ce va fi săvârșită pe podiumul din vecinătatea catedralei, de către Înaltpreasfinția Sa, împreună cu ierarhi invitați din țară și din străinătate.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon va lansa volumele tipărite recent de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, intitulate: „Voievodul Radu Paisie - ctitor de lăcașuri sfinte, promotor al culturii și sprijinitor al Ortodoxiei” și „Rolul eclezial și cultural al Evangheliei învățătoare de la Mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște - 380 de ani de la apariție”, precum și broșurile, din colecția misionară dedicată tinerilor, intitulate: „Suferința și boala în lumina Învierii Domnului” și „Sfântul Martir Voievod Constantin Brâncoveanu - 310 ani de la moartea lui martirică”.
Cu acest prilej, chiriarhul locului va oferi Diploma de excelenţă „Sfântul Ierarh Nifon” celor 22 de elevi care au obținut locurile I, II și III la etapa națională a olimpiadelor și concursurilor școlare 2023-2024, precum și celor 22 de profesori îndrumători ai lor. De asemenea, vor fi premiați și elevii care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat și la Evaluarea Națională.
Alături de moaştele Sfântului Ierarh Nifon, se vor afla spre închinare, în ziua de 11 august, până seara târziu, și moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, ce vor fi aduse, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, de la Mănăstirea Radu Vodă din București.
Sfântul Ierarh Nifon a păstorit la Târgoviște, la începutul secolului al XVI-lea, fiind primul sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, cel care a înnoit viața noastră bisericească, a reorganizat Biserica munteană, a reafirmat cu tărie principiile moralei creștine, dar a și produs o uriașă intensificare a vieții culturale de la noi.
După ce de două ori a slujit ca Patriarh Ecumenic, între anii 1486-1488 și 1496-1498, Sfântul Ierarh Nifon, aflat la Adrianopol, în urma întâlnirii, în anul 1502, cu voievodul Radu cel Mare, a dat curs invitației acestuia de a veni în Țara Românească, pentru a reînnoi viața religioasă de la noi.
Ajuns la Târgoviște, Sfântul Ierarh Nifon a convocat un sinod mixt, de clerici și de mireni, a pus în bună rânduială viața eclezială și a înființat eparhiile Buzăului și Râmnicului, aducând astfel acea strălucire a Bisericii constantinopolitane în cetatea voievozilor munteni.
De numele său este legat îndemnul repetat de a se utiliza cel mai nou mijloc de comunicare socială al timpului său, tiparul, în misiunea Bisericii, ceea ce s-a și întâmplat deîndată ce ieromonahul Macarie a tipărit, la Târgoviște, primul Liturghier ortodox din lume (1508), apoi Octoihul (1510) și Tetraevangheliarul (1512). Toate aceste volume bisericești fundamentale, primele cărți ale culturii noastre, au fost reeditate de către Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, în anii trecuți, în ediție jubiliară, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, ca ofrandă adusă gloriei primului centru tipografic de la noi. Primul și cel mai important ucenic spiritual al Sfântului Ierarh Nifon a fost Sfântul Voievod Neagoe Basarab, model desăvârșit de conducător creștin, cel ce ne-a lăsat, peste veacuri, Învățăturile către fiul său Teodosie, un adevărat ghid al creștinului și mai ales al celui ce dorește responsabilități publice, bine ancorat în înțelepciunea valorilor noastre creștine.
Trebuie precizat că racla cu moaștele Sfântului Ierarh a fost realizată la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, în anul 2009, cu părticele de sfinte moaște aduse de la Mănăstirea Dionisiu, din Muntele Athos, în anul 2008, de către Înaltpreasfinția Sa, iar în anii 2011 și 2013, de către starețul Mănăstirii Dionisiu - acolo unde se află trupul și mormântul Sfântului Ierarh, iar în ea există și părticele aduse de la Catedrala Mitropolitană din Craiova.