Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinstirea Sfântului Nifon la Craiova şi Târgovişte
Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului, este prăznuit astăzi în mod special în Catedrala mitropolitană din Craiova şi în Catedrala arhiepiscopală din Târgovişte, lăcaşuri care adăpostesc părticele din moaştele sale. În ambele oraşe, mii de pelerini au participat ieri-seară la pelerinaje, iar astăzi participă la Sfânta Liturghie şi la celelalte manifestări ce se desfăşoară în cinstea sfântului.
Mii de pelerini au participat ieri-seară la Craiova la tradiţionalul pelerinaj închinat Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului. Pelerinajul a început din faţa Catedralei mitropolitane închinate Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi a continuat pe mai multe străzi din oraş, în jurul lăcaşului. În faţa credincioşilor a fost purtată racla cu părticele din moaştele Sfântului Nifon, ale Sfinţilor Serghie şi Vach şi ale Sfintei Muceniţe Tatiana. La sfârşitul procesiunii, credincioşii s-au închinat la sfintele moaşte. Astăzi, de prăznuirea Sfântului Nifon, Sfânta Liturghie este săvârşită în Catedrala mitropolitană de Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de slujitori. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon a debutat la Târgovişte, vineri seara, când a fost oficiată în Catedrala arhiepiscopală slujba Vecerniei, urmând apoi pelerinajul tinerilor prin oraş. Peste 1.500 de tineri din comitetele parohiale de tineret din oraş, elevi ai şcolilor târgoviştene, membri ASCOR, studenţi teologi, elevi seminarişti, dar şi alţi tineri şi credincioşi din oraş au purtat făclii şi lumânări şi au cântat cântece religioase. "Pelerinajul a început la ora 18:00 şi a fost condus de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviştei, însoţit de preoţi şi diaconi, împreună cu racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nifon, din faţa Catedralei arhiepiscopale, prin centrul istoric al Târgoviştei. La finalul pelerinajului, Înalt Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură tinerilor prezenţi şi a acordat diplome şi daruri elevilor premiaţi la Olimpiada de religie", informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei. Azi-dimineaţă, racla cu moaştele Sfântului Nifon a fost scoasă din nou în faţa Catedralei arhiepiscopale pentru a uşura închinarea credincioşilor. Sfânta Liturghie este săvârşită în lăcaşul de rugăciune de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviştei, înconjurat de un sobor de slujitori. "Înalt Preasfinţia Sa va citi mesajul trimis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat clerului şi credincioşilor participanţi la sărbătoare. Cu această ocazie, este omagiată şi aniversarea a jumătate de mileniu de la tipărirea Tetraevangheliarului lui Macarie din 1512. Arhiepiscopia Târgoviştei a marcat această aniversare prin tipărirea unei ediţii jubiliare a Tetraevangheliarului, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române", informează Biroul de presă. Alături de acest volum sunt lansate şi volumele "În slujba Bisericii şi a neamului românesc", cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a voievodului Neagoe Basarab (1512-1521); "Ctitor de spiritualitate, cultură şi limbă românească", la împlinirea a 380 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a voievodului Matei Basarab (1632-1654) şi "Marea Pravilă a unităţii de credinţă şi de neam", cu ocazia împlinirii a 360 de ani de la tipărirea, la Târgovişte, a "Îndreptării Legii" (1652).