La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Cinstirea Sfântului Serafim de Sarov în Capitală
Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, cunoscut nevoitor rus care a trăit la cumpăna veacurilor al 18-lea şi al 19-lea, a fost pomenit marţi, 2 ianuarie, în biserica Parohiei „Sfântul Nicolae”-Tabacu din Bucureşti, unde se află un fragment din cinstitele sale moaște. Programul liturgic al sărbătorii hramului a început, luni seara, cu slujba Vecerniei și a continuat în ziua de pomenire a sfântului cu Utrenia și Sfânta Liturghie, oficiate de părintele paroh Eugeniu Rogoti, se arată pe site-ul basilica.ro.
La finalul slujbei, părintele paroh Eugeniu Rogoti a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evocat virtuţile care au marcat viaţa Sfântului Serafim de Sarov, amintind şi momentul în care sfintele sale moaşte au fost descoperite.
„Sfântul Serafim a fost tot timpul un model de smerenie. În timpul vieții s-a ascuns de lauda oamenilor în pădurea de lângă Mănăstirea Sarov, până când a avut poruncă de la Maica Domnului să primească oameni, pe care îi întâmpina cu salutul pascal: «Hristos a înviat, bucuria mea!» După moarte, a rămas smerit în mormânt și chiar după canonizarea sa din 1903 a dat dovadă de smerenie, pentru că sfintele sale moaște au fost pierdute în hățișurile birocratice ale muzeului ateismului din Leningrad. (…) Din purtarea de grijă a lui Dumnezeu, o angajată a muzeului din Leningrad a găsit într-un opis inscripția despre sertarul unde stătuse încuiat trupul Sfântului Serafim aproape șapte decenii. Sfintele moaște au fost duse atunci, în 1991, în procesiune, de la Petersburg la Diveevo, mănăstirea de maici înființată de ucenicele cuviosului în apropierea Sarovului. Acolo este astăzi cea mai mare mănăstire de maici din Rusia, cu peste 400 de viețuitoare care se adapă de la izvorul cel viu al harului lui Dumnezeu revărsat prin Cuviosul Serafim și maicile sfinte care au cinstitele moaște în acel așezământ”, a spus părintele Eugeniu Rogoti.
Sfântul Cuvios Serafim de Sarov este pomenit în calendarul Bisericii Ortodoxe de două ori pe an, în 2 ianuarie, data mutării sale la Domnul, şi la 19 iulie, când se serbează aflarea sfintelor sale moaşte. Din noiembrie 2017, în tezaurul sacru al Bisericii „Sfântul Nicolae”-Tabacu se află o raclă în care este aşezat un fragment din moaştele sfântului.