Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a sfințit în această seară, 24 martie, la Biserica Domnească „Sfântul Anton”‑Curtea Veche din centrul Capitalei, Paraclis
Cinstirea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie la Biserica Flămânda
Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a fost pomenit luni, 10 februarie, în Biserica Ortodoxă Română. Cu acest prilej, slujitorii și credincioșii Bisericii Flămânda din apropierea centrului Capitalei l-au cinstit cu multă evlavie, mulțumindu-i ierarhului martir pentru ajutor și mijlocire.
Sfântul Haralambie a fost episcop al cetății Magnesia din Asia Mică. Încă din timpul vieții sale, ierarhul s-a învrednicit de darul facerii de minuni, iar la înaintata vârstă de 113 ani, L-a mărturisit cu statornicie pe Hristos și a suferit moarte martirică în zorii celui de-al treilea veac. În tradiția poporului român, sfântul se bucură de o mare evlavie din partea credincioșilor, pentru că în istorie și-a arătat mila și ajutorul în timpul epidemiilor de ciumă și în vremurile de foamete. Datorită acestui fapt, multe lăcașuri de cult au fost așezate sub ocrotirea sa, printre acestea numărându-se și Biserica Flămânda din sectorul 4 al Capitalei, care încă din anul 1871 are hramul principal „Sfântul Haralambie”.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită luni de un sobor numeros de preoți. La finalul slujbei, părintele paroh David Pestroiu, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a vorbit despre bucuria sărbătorii revărsată atât asupra credincioșilor din parohie, cât și a copiilor din cadrul centrului educațional-social care funcționează în vecinătatea lăcașului de închinare: „Biserica Flămânda s-a înveșmântat astăzi în haine de sărbătoare pentru pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, ocrotitor al nostru cu puternicele sale rugăciuni pentru prevenția și vindecarea celor mai grele boli, a molimelor, a ciumei, a epidemiilor care vin ca niște încercări peste neamul omenesc. Ele vin și trec, iar pentru oamenii care au credință în Dumnezeu rămâne ancora credinței, mărturisirea puternică a faptului că nu suntem destinați coruperii și vremelniciei din viața aceasta deșartă și trecătoare, ci suntem hărăziți veșniciei fericite în comuniunea de viață și de iubire a Preasfintei Treimi cu toți sfinții și îngerii. Ne bucurăm astăzi, prăznuindu-l pe cel mai bătrân și înțelept dintre martiri. Pentru sufletul său ales și pentru virtuțile care i-au împodobit viața, rămâne un model pentru noi și pentru tinerii noștri, pentru copiii pe care îi ocrotim aici, la centrul educațional-social al Parohiei Flămânda, care trebuie să vadă în modelele înaintașilor adevărate repere pentru viața lor, spre a fi curată și sfântă”.
Numeroși credincioși bucureșteni s-au închinat, cu acest prilej, înaintea raclei ce adăpostește un fragment din moaștele sfântului. După Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba Parastasului pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul, iar credincioșii care au luat parte la hramul bisericii au primit la plecare, din partea lăcașului, pachete cu hrană caldă, a transmis TRINITAS TV.