La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București va avea loc joi, 21 noiembrie 2024, conferința „Intrarea în biserică a Maicii Domnului, copila care ne izbăvește de frică, tristețe,
Cinstirea Sfinților Serghie și Vah la biserica Palatului Cotroceni
Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah sunt ocrotitorii spirituali ai bisericii Palatului Cotroceni din Capitală. Ziua pomenirii lor a fost și anul acesta un prilej de mare bucurie pentru slujitorii și închinătorii sfântului lăcaș. Cei doi martiri au fost cinstiți în mod deosebit printr-un bogat program liturgic ce a culminat cu săvârșirea Sfintei Liturghii vineri, 7 octombrie, de către un sobor de slujitori condus de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
Prăznuirea celor doi mari mucenici a debutat în ajun, prin săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litie, și a continuat în ziua pomenirii lor cu slujba Utreniei, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii lăcașului de cult. Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; părintele arhimandrit Irineu Dogaru, eclesiarhul bisericii Palatului Cotroceni; părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele protosinghel Antim Bâru, starețul Mănăstirii Chiajna-Giulești, precum și numeroși alți slujitori. Pentru mijlocirea și binecuvântarea sfinților s-au rugat și numeroși credincioși, pelerini și angajați din Administrația Prezidențială.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Dumitru Ștefănescu, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a relatat pe scurt viața și pătimirea celor doi sfinți care au suferit moarte martirică la sfârșitul secolului al 3-lea, ilustrând exemplul lor de îndelungă răbdare în suferință: „Bucuria noastră este dublă deoarece, în ziua hramului acestei biserici, avem alături și părticele din sfintele lor moaște, din trupurile care au pătimit, s-au umplut de harul dumnezeiesc și care izvorăsc tămăduiri și binecuvântare tuturor celor care se închină cu credință. Nu se păstrează istoria detaliată a vieții și pătimirii celor doi sfinți, însă avem suficiente mărturii istorice. Dacă despre viața lor s-ar cunoaște numai faptul că ei și-au păstrat credința pe care au mărturisit-o cu prețul vieții, ar fi de ajuns”.
Despre istoria cinstirii marilor mucenici în acest sfânt lăcaș ne-a vorbit părintele arhimandrit Irineu Dogaru: „Este o zi importantă pentru biserica Palatului Cotroceni, care a fost înainte Mănăstirea Cotroceni, fiind sărbătorit al doilea hram al lăcașului de rugăciune. Primul hram este «Adormirea Maicii Domnului», dar atunci când domnitorul Șerban Cantacuzino a ctitorit această biserică, în anul 1681, a păstrat și hramul fostei bisericuțe care se afla pe acest loc atunci când el a fost nevoit să se ascundă în pădurea de la Cotroceni. Acel schit, cu hramul Sfinților Serghie și Vah, a fost locul unde domnitorul s-a adăpostit. Mai târziu, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu, când a ctitorit mănăstirea, a păstrat acest hram. De aceea, noi continuăm să îi prăznuim pe cei doi sfinți, rugându-ne totodată și pentru ctitorii și binefăcătorii acestei biserici”.