Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Clipe de slujire și rugăciune la vetre monahale vâlcene
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a poposit în zilele de 31 iulie și 1 august la două mănăstiri din județul Vâlcea, unde a săvârșit sfințirea picturii unui paraclis și Sfânta Liturghie după această rânduială, dar și spre cinstirea unei icoane speciale a Maicii Domnului.
Obștea Mănăstirii Blănoiu din județul Vâlcea a trăit duminică clipe deosebite odată cu vizita chiriarhului locului, care a sfințit de dimineață pictura paraclisului cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei”, se arată pe site-ul eparhiei, arhiepiscopiaramnicului.ro. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a Mănăstirii Blănoiu.
„Credinţa în Hristos i-a unit pe cei doi orbi în aceeaşi mărturisire, iar aceasta a devenit temelie a comuniunii cu Dumnezeu. Credinţa a înlăturat din inimile lor orice urmă de îndoială asupra dumnezeirii Fiului lui Dumnezeu și, nelăsându-se «purtaţi de orice vânt al învăţăturii» (Efeseni 4, 14) și stăruind în cunoştinţa ce întrece toată cugetarea omenească, au mărturisit «Da, Doamne!», iar «atunci Domnul S-a atins de ochii lor, zicând: După credinţa voastră, fie vouă! Şi s-au deschis ochii lor». Astfel, Mântuitorul Hristos, Lumina cea adevărată, a oferit tămăduirea ochilor trupești și a deschis inimile celor care L-au mărturisit prin credința lor și care, cu negrăită bucurie și profundă recunoștință, «L-au vestit în tot ţinutul acela»”, a spus Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de învățătură rostit despre Evanghelia duminicală.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârșit în seara zilei de duminică, 31 iulie, slujba Privegherii, continuată cu Sfânta Liturghie în noaptea de 1 august, la Mănăstirea Cornet, județul Vâlcea, unde a fost cinstită Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Antifonitria”.
În cadrul slujbei Privegherii, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit rânduiala tunderii în monahism pentru un nou vieţuitor al mănăstirii, la finalul căreia a vorbit despre virtuțile călugărului la începutul unei vieţi noi, a unirii spirituale cu Dumnezeu. Chiriarhul Râmnicului a săvârșit în continuare Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii și a rostit un cuvânt de binecuvântare celor care au participat la Privegherea de toată noaptea, amintind că încă din vremurile apostolice credincioşii privegheau în rugăciune.