La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Colecte pentru sinistraţii din sudul ţării
Creştinii ortodocşi transilvăneni sunt, zilele acestea, alături de semenii lor din sudul ţării rămaşi izolaţi din cauza zăpezilor. Zeci de parohii din Protopopiatul Braşov au devenit deja centre de colectare a ajutoarelor pentru sinistraţii din zonele afectate de viscol şi de căderile masive de zăpadă din sudul ţării. Şi parohiile din Protopopiatul Sibiu au început să colecteze ajutoare pentru sinistraţi, până în prezent fiind strânse trei camioane de haine şi alimente care au ajuns la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu.
Conform celor precizate de părintele Dănuţ Gheorghe Benga, protopop de Braşov, în protoieria pe care o păstoreşte, în cadrul parohiilor se fac colecte de alimente, haine, şi mai ales bani. Din fondurile strânse urmează să se cumpere alimente care vor fi distribuite sinistraţilor. De asemenea, şi parohiile din Protopopiatul Sibiu au început să colecteze ajutoare pentru sinistraţi, până în prezent fiind strânse trei camioane de haine şi alimente care au ajuns la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, conform celor precizate de părintele protopop Ioan Coşa. "Ajutoarele colectate în parohiile din Protopopiatul Sibiu au fost direcţionate către ISU, pentru că noi nu avem posibilitatea să le transportăm", a spus pr. Coşa, care a adăugat că parohiile continuă să strângă alimente şi haine pentru persoanele sinistrate din sudul ţării. Acţiuni similare sunt desfăşurate şi în Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, în parohiile din eparhiile componente. În Episcopia Sălajului, în special în bisericile din municipiul Zalău, s-a făcut, duminică, un apel către credincioşi pentru a veni în sprijinul celor afectaţi de intemperii. "S-au solicitat în special alimente neperisabile, alimente de bază, conserve, tot ce poate fi transportat fără probleme", a precizat părintele consilier Gabriel Viorel Gârdan din cadrul Episcopiei Sălajului. Colecta s-a realizat în colaborare cu unitatea militară din Zalău, care a organizat şi transportul alimentelor. Şi în bisericile din Bihor s-a făcut, duminică, un apel pentru ajutorarea sinistraţilor, până în prezent fiind strânse mai multe bunuri, şi mai ales alimente neperisabile, conform celor precizate de părintele consilier social Laurenţiu Lazăr, din cadrul Episcopiei Oradiei.