De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Colindători din toată țara, la Patriarhia Română
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit duminică seara, 18 decembrie 2016, la Reședința Patriarhală din București, trei grupuri de colindători din diferite zone ale țării noastre. Colindele populare și culte, interpretate de oaspeți, au exprimat bucuria Nașterii Domnului, dar și diversitatea artistică și spirituală a poporului român.
Primii care au interpretat colinde și cântece tradiționale specifice Crăciunului la Reședința Patriarhală, duminică seara, au fost membrii Grupului tradițional folcloric „Colindători din toată țara”. Grupul folcloric, format din interpreți profesioniști de muzică populară, l-a colindat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel din partea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, unde tot duminică seara au susținut și un concert de colinde pentru credincioșii de acolo.
„Ne bucurăm că activitatea misionară a emisiunii «Magazin folcloric» de la Televiziunea TRINITAS, pe care o reprezentați, este nouă, foarte intensă și mult apreciată. Ne bucurăm că adesea sunteți prezenți la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, sunteți contemporani cu construirea catedralei noi și reprezentați generația tânără, credincioasă și înțeleaptă, frumoasă și harnică. Sunteți apreciați că susțineți din când în când concerte care încântă sufletele celor prezenți și încurajați activitățile noastre bisericești, misionare și culturale”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În continuare, Grupul de colindători „Nihil Sine Deo” al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”-Dăeni, Protopopiatul Babadag, Episcopia Tulcii, au interpretat colinde tradiționale din Dobrogea. Colindătorii dobrogeni au fost pentru prima dată la Patriarhia Română. „Vă mulțumim pentru aceste frumoase cântări, unele nemaiauzite, dar și pentru prezența dumneavoastră, pentru că este prima dată când la Patriarhie vine un cor de colidători din Tulcea. Veniți dintr-o regiune cu o frumusețe rară, lăsată de la Dumnezeu, dar și cu oameni pașnici, care conviețuiesc împreună cu alte etnii”, a explicat Preafericirea Sa.
La final, Patriarhul României a fost colindat de un grup de maici de la Mănăstirea Văratec, judeţul Neamţ, care au cântat colinde culte, compuse de monahii de la această istorică mănăstire. „În general, în colinde se vorbește despre sate, despre orașe, dar puține colinde vorbesc despre schit și despre mănăstire. În seara aceasta am ascultat colinde care sunt creație proprie, specific mănăstirească, în care se vorbește despre bucuria viețuitorilor și viețuitoarelor din mănăstiri și schituri în preajma sărbătorii Nașterii Domnului. Credem că această atitudine nu numai că este corectă, dar și îmbucurătoare, deoarece îmbogățește patrimoniul cultural și spiritual izvorât din dragostea de Dumnezeu și de Biserică și adună în comuniunea bucuriei creștine parohiile și mănăstirile”, a arătat Preafericirea Sa. Toți colindătorii au primit de la Patriarhul României daruri.